OSNOVNI PODACI O TASOSU

Za sve one koji žele mirno letovanje, Tasos predstavlja idealnu destinaciju za vas. Tasos je kao stvoren da posao i probleme prepustite zaboravu, i da se opušteno izležavate i kupate tokom celog svog letnjeg odmora.

Grčko ostrvo Tasos nalazi se u istočnom delu pokrajine Makedonija, tj. severoistočnom delu Grčke. Ostrvo predstavlja najsevernije ostrvo grčkog arhipelaga u Egeju.

Geografski gledano, ostrvo Tasos je deo teritorije koja se naziva Trakija, i prostire na površini od oko 380 kvadratnih kilometara. Ovo ga čini devetim po veličini ostrvom Grčke.

Pored toga, Tasos zauzima najistočniji i najjužniji deo prefekture Kavala. Prevoz izmedju Kavale i Tasosa je organizovan putem trajektnih linija.

Tasos je inače veoma brdovito ostrvo, a najviši vrh ima mermerni masiv Ipsarion od 1.127 m.

Teritorijalno glavnom, ostrvu Tasos pripadaju i tri mnogo manja ostrva: Tasopulo na severu, na istoku Kinira, a na jugu Panagia. Ova tri ostrvca su toliko mala, da samo 0,4 kvadratnih kilometara je njihova ukupna površina.

Prema popisu iz 2005. godine ukupan broj stalnih stanovnika ostrva je oko 16.000, a po popisu iz 2011. godine bilo je 13.770 stanovnika na ostrvu.

Limenas je danas glavni grad ostrvu, nekada su ga zvali i Tasos, iako je antički grad Tasos na drugoj strani ostrva, dok se prvobitno glavno mesto na ostrvu zvalo Telohos, koji je smešten u samoj unutrašnjosti ostrva.

LETNJA PONUDA TASOSA

Vodeni parkovi su na Tasosu nepoznati, nema ni akvarijuma, marina sa luksuznim jahtama niti kvartova sa luksuznim hotelima. Takodje, neće vam biti dostupni ni tržni centri i mega-marketi, kineski i italijanski restorani, McDonalds, provod noću i slično.

Letovanje na Tasosu je namenjeno za one koji žele da provedu svoj odmor mirno i tiho, bez mnogo dinamike ili ludog noćnog života.

Na Tasosu se možete oduševiti sitnicama, nekom divljom uvalicom, lepom plažom, neverovatno čistom vodom mora, lepim pogledom, ljubazni i dobrodušnim ostrvljanima, mirisom borovih šuma, fenomenalnim zalaskom sunca i slično. Tasos vam pre svega nudi mir i prelepu prirodu svuda oko vas.

No, daleko od toga da je Tasos nezanimljiv. Svako će naći ovde nešto za sebe. Pored prelepe prirode i borovih šuma koje se bukvalno spuštaju sve do mora, tu su i mnoge druge zanimljive aktivnosti, a ovde se pre svega misli na sportove na vodi i pod vodom.

Da bi bolje upoznali Tasos naš savet vam je da autom ili iznajmljenim skuterom krenete u avanturu istraživanja ostrva. Pun krug oko Tasosa iznosi oko 95 km, tako da ga automobilom za manje od dva sata možete celo ostrvo obići.

Celim obodom ostrva izgradjen je dosta dobar put, koji se skoro celom svojom dužinom nalazi uz samo more.

GEOGRAFSKI PODACI

Tasos je najsevernije ostrvo Egejskog arhipelaga, smešten u neposrednoj blizini istočne obale grčke oblasti Makedonija. Udaljenost od luke Keramoti iznosi svega 6 nautičkih milja (oko 11 km), a od grada Kavale udaljen je oko 12 nautičkih milja (oko 22 km).

Svete Gore (Atosa) takodje nije jako daleko, i nalazi se na udaljenosti od oko 50 km (27 nautičkih milja).

Tasos se prostire na površini od oko 380 kvadratnih kilometara, pa je medju grčkim ostrvima deveto po veličini. Gledajući od zapada prema istoku, široko je 22 kilometra, a u pravcu sever – jug, dužina mu je 26 kilometara.

Oblik ostrva je nepravilan krug, bez dubokih zaliva i izrazitih poluostrva. Prema geografskom položaju ostrvo je locirano na teritoriji Trakije u prefekturi Kavala.

Glavnom ostrvu pripadaju još tri veoma mala ostrva: sa severne strane preko puta glavnog grada Limenasa nalazi se ostrvo Tasopulo, Kinira (na istočnoj strani, preko puta istoimenog antičkog gradića i čuvene Rajske plaže) i na kraju Panagija na južnoj strani ostrva u blizini mesta Astris.

Planinski venac Ipsarion pruža se sredinom ostrva, koji ima najviši vrh Ipsario, čija je visina 1.127 metara. Drugi po visini vrh je Profitis Ilias koji je visok 1.108 metara.

Tasos je ostrvo koje je zaista bogato i rekama, izvorima i potocima. U blizini sela Maries nalazi se predivno jezero i mnoštvo manjih slapova i kaskada. Takodje, pored sela Kastro nalazi se predivan vodopad.

Zbog prirodnog bogatstva svežom i čistom vodom, na ostrvu nikad nema restrikcija vode. Ova voda je toliko čista i biološki i hemijski ispravna, da se bez straha može piti na svakom izvoru ili česmi.

OBALA TASOSA

Tasos ima obalu koja je gotovo celom dužinom izuzetno pitoma i pristupačna. Iz tog razloga na ostrvu postoji blizu 70 imenovanih, potpuno ili delimično uredjenih plaža te još mnoštvo malih, poludivljih ili divljih uvala.

Zastupljeni su svi tipovi plaža. Prvo, tu su plaže sa skroz sitnim peskom finim skoro kao puder, zlatnožute, bledo sive ili bele boje. Takodje, ima i onih plaža na kojima je sitan zrnast šljunak, kao i onih sa šljunkom koji je krupniji, oblucima ili kamenčićima od mermera. Postoji i nekoliko plaža sa grubim i finijim, ali velikim stenama.

Iako neke plaže na Tasosu su bez prirodnog hlada od drveća, ima i onih sa debelom hladovinom, specijalno na severnoj strani ostrva. Tu je i nekolicina plaža na kojima se redovno javljaju talasi i koje su naročito omiljene kod mladje populacije.

Svako će za sebe pronaći jednu ili više plaža koja mu odgovara i bukvalno svakog dana svog letovanja će moći da uživa na potpuno različitim plažama.

Najčuvenije plaže sa imenima, idući od Limenasa zapadnom stranom, te dalje ka jugu, pa nakon toga u krug istočnom stranom ponovo u Limenas, nalaze se: Limanaki, Vurnelis, Tarzanas, Nisteri, Glifada, Papalimani, Glikadi, Glifoneri, Pahis, Rahoni, Skala Prinos/Dasilio, Skala Sotiros, Skala Kaliraki, Platanas, gradska plažica u Skali Maries, Atspas (Acpas ili Šećerna plaža), Tripiti, Stelakis, gradska plaža u Limenariji, Metalia, Pefkari, Potos, San Antonio, Roso Gremos, Notos, Psiliamos, Astris, Livadi, Thimonia, Kekes, Aliki, Paradise, Skala Potamia, Golden beach, Vati, Saliara ili Mermerna plaža, Makriamos i Karnadjo.

Sve plaže na Tasosu imaju izuzetno čisto more, providno do samog dna. Kao dokaz ispunjavanja strogih ekoloških i drugih standarda, čak 4 plaže su dobile Plavu zastavu, i to: Golden beach, Pefkari, Makriamos i gradska plaža u Limenasu, pored stare luke (tzv. Limanaki).

Pri prvoj poseti ostrvu Tasos, mnogi neće stići da isprobju ni manji deo ovih plaža, pa samim tim neće ni otkriti sva blaga Tasos nudi. Jedino rešenje za to je da se vrate na ovo ostrvo barem još nekoliko puta i onda zaista uvide sve čari i lepote ove destinacije za letovanje u Grčkoj.

VIDIKOVCI NA TASOSU

Duž obale Tasosa postoje brojni rtovi, kao isturene, uzvišene tačke koje zalaze duboko u more (Gramvuza, Diaporos, Pakis, Salonikos, Kefalas Baburas i drugi).

Ovi rtovi su razlog zašto je Tasos veoma poznat po velikom broju vidikovaca, na koje ćete naići pored puta ukoliko krenete u vožnju po obodu ostrva.

Ovi vidikovci su uglavnom uredjeni u vidu asfaltnog proširenja na putu, sa tipičnom zidanom kružnom kućicom, sa klupama za sedenje i stolom u njoj, kao i sa kantom za otpatke.

Sa ovih vidikovaca pruža se pogled koji oduzima dah, i koji prosto mami da bude ovekovečen objektivom fotoaparata ili kamere. Zalasci sunca na nekim od vidikovaca su toliko lep prizor koji verovatno nikada nećete moći zaboraviti.

KLIMA NA TASOSU

Zahvaljujući položaju koji je severniji, klima na Tasosu je zdrava i uravnotežena. Nisu zabeležene visoke temperature koje podsećaju na tropske kao što se često dešava na grčkim ostrvima na jugu.

Isto tako, Tasos je zaštićen od jakih vetrova, koji su istaknut problem grčkog arhipelaga. Ako se vetar i pojavi, u pitanju su prijatni, spori, osvežavajući vetrovi.

Vazduh u principu nikada nije pretrpan solju ili vlagom, i retka je pojava da tokom toplih letnjih večeri ne može da se diše ili da sve što se ne unese unutra u toku noći do jutra bude mokro od kondenzovane vlage iz vazduha.

Prosečne temperature vazduha u toku leta su u intervalu od 24,5°C u junu, 27°C u julu, 26,5°C u avgustu i 25°C u septembru. U delu dana kada je najtoplije tokom udarnih letnjih meseci skala na termometru se kreće izmedju 30. i 35. podeoka.

Što se tiče temperature vode, srednja temperatura mora u letnjim mesecima je oko 25°C što predstavlja idealnu temperaturu za istinsko uživanje.

Kiša je u letnjem periodu retka pojava. Dogodi se po koji jak pljusak, uglavnom na severu ostrva iznad planinskog masiva. Ali ti jaki pljuskovi nikada ne stigne do južnog dela Tasosa, već se pretvore u laganu kišu ili čak nekada kiše i ne bude.

Jeseni i proleća su na Tasosu izuzetno dobri za aktivnosti na otvorenom, jer su temperature izrazito prijatne, a kišni periodi su svedeni na minimum.

Mnogi misle da je Tasos najlepši u kasno proleće i rano leto, zbog idealnih temperatura, bujne vegetacije i hiljada boja koje krase njegov krajolik.

Zimi snežne padavine su retke, sem na vrhovima planinskog masiva, ali zabeleženo je da je sneg u nekoliko navrata zaista pao. Srednja vrednost temperature vazduha u zimskom periodu je izmedju 8 i 10°C iznad nule. Na Tasosu i tokom zimskih meseci sunce svakog dana sija barem četiri sata, tako da i tada klima ostaje prijatna i blaga.

ISTORIJA TASOSA

Istorija Tasosa je veoma bogata i burna. Razni osvajači i vladari na Tasosu su se veoma često menjali, i svi oni su za sobom kroz istoriju ostavili mnoštvo tragova svojih kultura.

Svedočanstva o tome da je Tasos bio naseljen još u davnoj praistoriji, nalaze se u obliku mnoštva arheoloških ostataka kao što su neolitski alati i glinena keramika.

Najveći deo istoričara se slaže u tome da su prvi stanovnici ostrva bila tračka plemena. Nasuprot njima druga grupa istoričara veruje da su prvi stanovnici Tasosa ipak bili Grci.

Arheolozi su pronašli brojne tragove koji svedoče o slavljenju grčkog boga Herakla kao zaštitnika ostrva.

Prvo spominjanje Tasosa susrećemo kod istoričara Herodota, i on isto smatra da su Tasos prvo nastanjivala tračka plemena, koje su Feničani pod vodstvom Tasosa proterali negde u 16. ili 17. veku pre nove ere.

Ime Tasos, po mišljenju Herodota, ostrvo je dobilo po sinu Feničanskog kralja Agenora. Bog Zevs je prema grčkoj mitologiji oteo Evropu, sestru Tasosovu, koju je on došao da traži na ovom ostrvu.

Za razliku od Herodotovog mišljenja, ima i mišljenja da su tračka plemena napala Tasos tek negde u 7. veku pre nove ere. Grci koji su bili nastanjeni tamo u tom periodu pozvali su čuvene jonske ratnike sa ostrva Paros da im pomognu u odbrani. Ove jonske ratnike su predvodili kralj Telesikles sa sinom, čuvenim pesnikom Arhilokusom. Oni su postupno uspeli da proteraju Tračane i na Tasosu uspostave kontrolu.

Tasos ima arheološki muzej u Limenasu, gde su postavljeni eksponati pronadjeni po celom ostrvu i datiraju iz perioda od 7. veka p.n.e. do 7. veka n.e..

Najpoznatija znamenitost na Tasosu su ostaci antičke agore, koja se nalazi pored arheološkog muzeja. Osim toga, tu su ostaci helenističkih gradjevina, kao i ostaci teatra.

Ostaci djenoveškog kaštela se nalaze na brdu iznad mesta, kao i temelji antičke akropole medju ostacima hramova Apolona i Atine.

Stanovnici Tasosa se danas uglavnom bave turizmom. Grci nisu jedini trajno naseljeni stanovnici Tasosa, u velikom broju ima i Engleza, Bugara, Nemaca i Albanaca.

Osim turizmom, stanovništvo se pretežno bavi ribolovom, stočarstvom, uzgojem i preradom maslina, voća i žitarica, proizvodnjom meda, vina i eksploatacijom čuvenog belog mermera.

PUTOVANJE DO TASOSA AVIONOM

Na oko 40 km od Kavale nalazi se mesto Hrisupoli, u kome je smešten aerodrom. Ipak, iz Srbije nije uspostavljena direktna avio linija do ovog mesta.

Avionom je iz Beograda moguće stići samo do Soluna ili Atine. Od Soluna do Kavale postoji mogućnost prevoza autobusom.

Sa aerodroma do glavne autobuske stanice u Solunu putnike prevozi redovna autobuska linija broj 78 koja u letnjim mesecima ide na svakih 15 do 30 minuta. U zimskom periodu intervali polazaka na svakih 30 – 45 minuta. Trajanje putovanja ovim autobusom od Soluna do Kavale je oko 50 minuta.

Iz Atine postoji mogućnost presedanja na avion za Kavalu, iako je ova varijanta svakako vrlo nepovoljna u svakom smislu, zato što košta više i traje duže

Kada iz pravca Atine, odnosno nekog drugog evropskog grada pristignete na aerodrom u Kavali, preporuka je da se prevezete do luke u Keramotiju. Ova luka je bliža aerodromu nego luka u Kavali, pa je bolje rešenje da odatle predjete trajektom na ostrvo Tasos, odnosno u grad Limenas.

Od aerodroma do Keramotija se možete prevesti jedino taksijem. Kako od aerodroma do Keramotija ima desetak kilometara, ova vožnja ne bi trebalo da traje duže od desetak minuta i ne bi smela puno da košta.

Putovanje iz Keramotija trajektom na Tasos (u Limenas) traje oko 35 minuta. Cene za putničke automobile i osobe su u zavisnosti od prevoznika, kojih ima više.

Kada putujete trajektom iz Kavale do 15 km udaljenog Limenasa, vožnja će onda trajati oko 90 minuta.

Ako auto-putem dolazite iz pravca Soluna, razume se da nema potrebe ni ulaziti u Kavalu, nego nastavite prema Xanti-ju, a zatim skrenuti prema Keramotiju.

U Keramoti dolazite za ukupno 40 minuta. Putovanje trajektom na Tasos iz Kavale ima smisla samo ako volite da se vozite trajektom.

Da kažemo i to da avio kompanija “Germanwings” iz Nemačke ima direktne linije iz više evropskih gradova za Kavalu, od kojih je nama najbliži Zagreb.

NAJPOZNATIJA LETOVALIŠTA NA TASOSU

U nastavku ćemo navesti nekoliko najpopularnijih letovališta kod naših turista. Ovim se nadamo da ćemo vam pomoći da napravite špravi izbor, i da provedete nezaboravno letovanje u Grčkoj na ostrvu Tasos.

POTOS

Potos je mesto za letovanje koje je smešteno na jugo-zapadnom delu ostrva Tasos, dragulju koji Grčka nudi kao jednu od najpoznatijih i najtraženijih destinacija za odmor.

Sa sigurnošću se može reći da je Potos jedna od najprimamljivijih destinacija za letovanje na ostrvu Tasos i uopšte kada je u pitanju Grčka i ponude za letovanje.

Mesto Potos je ispresecano malenim uskim uličicama u kojima možete naći veliki broj taverni, kafića, raznovrsnih restorana, manjih i većih prodavnica, a sve to može svakom turisti na Tasosu upotpuniti boravak ovde i celokupan doživljaj vezan za letnji odmor.

Potos ima nekoliko lepih i atraktivnih plaža, kako onu u samom centru mesta, tako i par drugih nadomak samog letovališta.

Najpoznatija plaža koju Potos ima je peščana plaža koja se nalazi nadomak pešačke zone, gde su prelepe bašte za odmor. Ovde možete naći i veliki izbor različitih stvari koje Potos ima u svojoj turističkoj ponudi, a prvenstveno se to odnosi na razne mogućnosti bavljenja zabavnim aktivnostima ili sportovima na vodi.

Potos izlazi na lepu i široku peskovitu plažu, a iz bilo kog dela mesta da krenete, do plaže ćete stići za manje od 5 minuta.

Plaža ima mnoštvo zanimljivih sadržaja, kao što su na primer sportovi na vodi, dok za sve turiste koji su željni opuštanja i mirnijeg letovanja, nešto dalje iza crkve San Antonio, postoji nekoliko mirnih uvala gde je tiho i gde je manja gužva.

Veliki broj plaža na Tasosu nose Plavu Zastavicu koja je zasigurno garant da je voda čista i da je uređenost plaže po standardima koje ispunjavaju kriterijume EU.

Potos je svojevremeno bio maleno ribarsko mesto na Tasosu, koje tokom vremena se razvilo u luku, ali takodje i atraktivnu i poznatu turističku destinaciju za letovanje.

Potos se nalazi na jugo-zapadnom delu ostrva Tasos, i poznat je kao idealan mesto za letovanje i porodični odmor sa decom. Takodje, ovo je i destinacija za odmor adekvatna za sve one koji traže dobar noćni život na Tasosu i koji žele izlaske i dobru zabavu do kasno u noć.

Za sve koji žele da provedu letovanje na Tasosu, Potos je destinacija za odmor koju već godinama unazad posećuje veliki broj turista iz cele Evrope. No, to nije uticalo da ovo letovalište izgubio svoj specifični šarm i da ne bude i dalje jedna od najatraktivnijih destinacija za letovanje koje Grčka može da ponudi.

Veliki broj kafića i grčkih taverni nalaze se uz obalu, i tu su da vam pruže uživanje tokom dana. Ipak, to je naročito izraženo u večernjim satima kada Potos sa ovog mesta nudi pogled na predivan zalazak sunca.

Takodje, u mestu može se naći veliki broj butika i prodavnica, kafića i taverni, pekara, a tu su i rent-a-car agencija, solidno snabdevena apoteka, kao i manji luna park.

Za one koji su skloni šopingu, tu je i juvelirnica gde se prodaje unikatan nakit napravljen na Tasosu i gde se može naći zaista lepih primeraka unikatnog nakita.

U Potosu takodje postoji i frizerski saloni, odlična pekare sa uvek svežim hlebom i fenomenalnim kolačima, jedan fino uredjen internet kafe, ali i još puno drugih sadržaja u letnjoj ponudi ovog mesta.

Spomenimo i to da na glavnoj raskrsnici u Potosu postoji i jedan bankomat ukoliko vam bude zatrebalo novca.

Potos zaista nudi mogućnost da se provede nezaboravno prijatno letovanje na Tasosu i letnji odmor koje će vam ostati dugo u najprijatnijem sećanju.

LIMENARIA

Limenarija je mesto na ostrvu Tasos u severnoj Grčkoj sa oko 2,500 stanovnika. Ovo je drugo po veličini naselje na ostrvu Tasos. Smešteno je na južnom delu ostrva, na oko 5 kilometara od Potosa.

Ukoliko želite da obidjete celo ostrvo Tasos, Limenarija vam zaista može poslužiti kao sjajna početna tačka.

Ovo grčko letovalište nalazi se na jugu ostrva, a po mnogima ovde se definitivno nalaze i najlepše plaže na Tasosu.

To su Tripiti na oko 3 kilometara, Pefkari udaljena oko 4 kilometara, San Antonio na oko 6 kilometara, Atspas na oko 7 kilometara, Roso Gremos na oko 7 kilometara, Notos udaljeno oko 7 kilometara, kao i Psiliamos koje je najdalje, ali ipak samo na oko 9 kilometara od Limenarije.

Ako budete poželeli da upoznate okolinu Limenarije, u prilici ste na primer da odete do sela Teologos ili sela Marijes, da posetite fabriku zlata Iris Gold na oko 2 kilometra od mesta, kao i manastir Presvete Bogorodice.

Limenarija je vrlo popularna turistička destinacija od šezdesetih godina prošlog veka. Poseduje 1.2 km dugu plažu Stelakis, ali tu su i brojne manje uvale i šljunčane plaže zapadno od naselja, pored mesta Tripiti . Ovo mesto je takodje poznata po tome zbog pogleda na Svetu goru na planini Atos.

Limenarija je podeljena je magistralom na dva dela. Ispod magistrale, prema moru, nalazi se najveći broj smeštajnih objekata dok su iznad magistrale pretežno privatne kuće.

Ovo je veoma mirno mesto za letovanje, gde ni u jeku sezone nema gužve, kako na plaži tako i u gradu. Razlog za to jeste dužina plaže i raspored kafića i restorana koji nisu skoncentrisani na jednom mestu već raštrkani duž obale.

Što se plaža tiče, Limenarija ima dva kupališta. Prva plaža je u centru mesta i ona je mala i prekrivena peskom, iako u vodi osim peska ima i delova sa kamenitim dnom. Lepo je uredjena i održavana.

Druga plaža u Limenariji je na zapadnoj strani mesta, i znatno je veća od plaže u centru mesta. Ova plaža duga je oko 2 kilometra, sa peskom na obali, dok u vodi dno je uglavnom kamenito sa delovima prekrivenih peskom. Ležaljke na ovoj plaži se uglavnom dobijaju besplatno uz poručeno piće.

Na plaži postoje tuševi i kabine, nekoliko barova, a moguće je bavljenje i vodenim sportovima. Pored plaže se nalazi nekoliko restorana i taverni sa sjajnom hranom po povoljnim cenama, tako da bukvalno ceo dan možete da provedete na plaži.

Limenarija može da vam ispuni sve osnovne potrebe tokom letovanja vezane za prijatan boravak na Tasosu.

U gradu postoje državna (besplatna) ambulanta i nekoliko privatnih ordinacija, pošta, 2 banke,

Limenarija ima i nekoliko dobro opskrbljenih prodavnica sa osnovnim potrepštinama. Tu je više od veći broj super marketa i manjih prodavnica mešovite robe, nekoliko odličnih pekara, mesare, ribarnice, nekoliko poslastičarnica, kao i jedna manja prodavnica zdrave hrane

Za one koji tokom letovanja na Tasosu žele da iznajme automobil, skuter ili bicikl, Limenarija ima dve rent-a-car i dve rent-a-bike agencije. Takodje, tu je i luka iz koje polaze turistički brodići u organizovane turističke izlete i krstarenja.

Limenarija ima nekoliko internet kafea, solidan broj manjih i većih restorana sa sjajnom kuhinjom, nekoliko lepih kafića i par kafe barova, gde se može uživati uz kafu u opuštenoj atmosferi.

Takodje, Limenarija ima i nekoliko prodavnica sa tehničkom robom i aparatima, par dobro snabdevenih prodavnica sa ribolovačkom opremom, a tu su čak i dve knjižare.

Limenarija ima dve pešačke zone, sa leve i desne strane u odnosu na ulicu koja ide od magistralnog puta ka moru.

Šetalište sa leve strane je popločana ulica za pešake, gde postoji, par objekata sa brzom hranom, nekoliko kafića i dobar broj manjih i većih restorana. Tu su i prodavnica suvenira, zlatare i nekoliko butika. Na kraju ovog šetališta je vrlo prometna ulica koja se nalazi uz samo more, i tu se takodje mogu naći restorani, picerija, banka, pošta i par prodavnica.

Šetalište koje se nalazi desno od policijske stanice je po mnogima i najlepši deo Limenarije. Ovo šetalište se nalazi tik uz more, i tu se nalaze taverne na samoj obali. Na ovom šetalištu nema kafića, pa je to razlog što ovde nema ni preglasne muzike. Ovde zaista možete uživati u grčkoj tradicionalnoj uz samo more, slušajući umirujući šum talasa.

U nastavku ovog šetališta naići ćete na mostić koji vodi preko kanala. Tu pored šetališta nalaze se hoteli sa lepim malim baštama uz samo more. Ovaj deo mesta je kao stvoren za sve one koji hoće da uživaju uz piće, tihu muziku na plaži pored mora.

Letovalište Limenarija ima još jedno lepo šetalište. Ono počinje kod luke, i proteže se sve do izlaza iz samog mesta.

Limenarija je letovalište na Tasosu koje bi se prvenstveno dopalo turistima koji traže mesto za letovanje bez gužve i vreve. Ovde se neće desiti gužve na plaži, more nije sasvim plitko, pa je idealno za one koji vole da plivaju ili rone.

Takodje, divna šetališta sa mnogobrojnim restoranima i baštama pored mora su savršeni ambijent za mirno i opuštajuće letovanje u Grčkoj.

Ipak, za one koji požele malo da se provedu u kojima nedostaje noćni život, letovalište Potos se nalazi na svega 5 minuta vožnje kolima, tako da je i življi i dinamičniji oblik provoda lako dostupan.

Provedite Leto 2020 sa agencijom Hellena Travel na ostrvu Tasos i neka Vam letovanje u Grčkoj ostane u najlepšem sećanju.

telefon.png

×
KONTAKT