Pozovite odmah 018/209-022 011/20-30-353
Autobuski Prevoz Fudeks

Grčka 2022 >> Asprovalta 2022

ASPROVALTA 2022

ASPROVALTA MAPA - MAPA ASPROVALTE

ASPROVALTA MAPA - MAPA ASPROVALTE

ASPROVALTA – OSNOVNI PODACI

Udaljenost Asprovalte od Soluna iznosi oko 70 km, na putu za Kavalu, popularnosti i atraktivnosti doprinosi blizina Svete Gore. Udaljena je od Stavrosa samo 4 km. Organizaciono pripada oblasti Soluna i opštini Svetog Djordja. Ubraja se medju najlepša i najpoznatija letovališta u severnoj Grčkoj.

Nalazi se u zalivu Strimonikos pored peščane plaže duge dvadesetak kilometara. Idealna klima, komforan smeštaj, mnoštvo ribljih restorana, kafeterija, taverni, prodavnica i slično, su samo neke od karakteristika ovog prelepog gradića. Asprovalta je kombinacija svega što može interesovati svakog posetioca: zlatne plaže, kristalno čisto more, planina, jezero, bogato zelenilo, magičan pogled i mnoga arheološka i istorijska nalazišta.

Obala ovog modernog turističkog gradića godinama je nagradjivana plavom zastavom Evropske Unije. Usluge u gradu na najvišem nivou kao i savršeno uredjena plaža, smeštaj i zabava u pažljivo izabranim vilama, kulturni dogadjaji što ih organizuju meštani, privući će i one najprobirljivije.

Gostoljubivost i otvoreno srce meštana ovog regiona, osetiće svaki posetilac. Bogatstvo tradicije vidi se na svakom koraku u svakodnevnom životu, poslu, igri, pesmi, a mnogo više o njihovoj istoriji možete saznati obilaskom Narodnog muzeja Asprovalte. Nemojte propustiti da obidjete crkvu Svetog Djordja u kojoj ćete videti ikonu ovog sveca, koja je tu doneta u 16.-17. veku. Takodje, ne zaobidjite Stagiru, rodno mesto antičkog filozofa Aristotela.

ASPROVALTA I PORODNIČNI ODMOR SA DECOM

Za porodičan odmor sa decom ne možete izabrati bolje mesto od Asprovalte. Kristalno čisto more i peskovita plaža su preporuka za Asprovaltu. Na plaži nema vreve i meteža, jer je dugačka skoro 1 km i ima dovoljno mesta da se deca igraju i prave kule od peska. Plaža je lepo održavana i čista, prekrivena je sitnim peskom i udobnim ležaljkama i dobrom muzikom.

Napomenimo i to da Asprovalta nije mesto za lude provode i za mlade, s obzirom da postoji samo jedna diskoteka i ništa više. Vikendom Asprovalta predstavlja mesto za izlazak Solunaca, ostalim danima ovde borave samo turisti. Što se tiče lokala za večernji izlazak, u Asprovalti ih nema u velikom broju, ali je zato u njima atmosfera izuzetno prijatna, a muzika odlična. Restorana ima zaista puno, a ponuda i cene su veoma različite, mada hrana je u načelu poprilično jeftina.

Mestašce je malo, ali vrlo simpatično i dobro snabdeveno. Ovde imate verovatno sve što bi vam eventualno zatrebalo. Tu se nalaze dva velika super marketa, mesare, pekare, poslastičarnice, apoteka i ambulanta. Radi se o pravom turističkom gradiću u kome ima mnoštvo kafića, restorana i prodavnica. Centar gradića krasi i predivna crkva.

Za decu ima sasvim dovoljno zabave u samom mestu. Odlično opremljena igraonica je u centru pažnje sve dece, i dok se mališani igraju i zabavljaju roditelji će na miru popiti kafu ili piće. Osim toga Asprovalta ima i veliki internet kafe sa igraonicom koje se nalazi na samom šetalištu. Uz šetalište se nalazi puno zelenila i jako je lepo tu ima raznih zanimacija za decu kao što su iznajmljivanje bicikala, hokej, autići, fliperi i slično.

Pored toga, meštani Asprovalte su izuzetno ljubazni i gostoprimljivi, za sve koji žele miran i relaksirajući odmor Asprovalta je sigurno najbolji izbor za letovanje.

ASPROVALTA – TURISTIČKA PONUDA

Asprovalta je gradić u severnoj Grčkoj, Nalazi se u zalivu Strimonikos, a od Kavale je udaljen oko 80 km. U bukvalnom prevodu naziv mesta znači “Bela dolina”. Kavala, Solun, Drame i Serres su gradovi koji se nalaze na manje od sat vremena udaljenosti od Asprovalte. Aerodromi u Solunu i Kavali, kao i luka Strava znatno olakšavaju putovanje i posete turista ovoj prelepoj turističkoj destinaciji.

Plaža je široka sa finim peskom. Većina kafića posuduju svoje terase na plaži, u sadržaje na plaži uključeni su i tereni za odbojku na pesku, svlačionice, igrališta i tuševi. Oko Asprovalte postoje i druge lepe plaže, ali i druga poznata odmarališta kao što je na primer Nea Vrasna. Južno se nalaze poluostrva Halkidiki i Sveta Gora, koje možete posetiti.

Mnogi turisti veoma često za svoj letnji odmor biraju Asprovaltu, izmedju ostalog i zbog zlatne peščane plaže i kristalno plavog mora. Ovo letovalište je osvojilo i priznanje Plava zastava zbog lepote i prirodnih raznolikosti – jezera, planine, arheoloških nalazišta i privlačnih predela. U ovom mestu postoji široko šetalište sa klupama i park sa fontanama, oko koje su grupisani restorani, taverne i kafići.

To je popularno mesto za one sa decom i koji žele miran odmor. Sve cene su ovde značajno niže nego na većini grčkih ostrva kao i na Halkidikiju. Bugarski turisti u najvećem broju borave ovde, jer je granica sa Bugarskom u neposrednoj blizini, a i vrlo često se u Asprovalti čuju razgovori na bugarskom jeziku. Nema mnogo meštana koji govore engleski jezik, ali ipak ima mladih ljudi koji ga znaju.

LETOVALIŠTE ASPROVALTA

Asprovalta se nalazi u zalivu Strimonikos i predstavlja jedno od najpopularnijih letovališta severne Grčke. Mesto je udaljeno oko 70 km od Soluna, i neposredne blizine Svete Gore, stvorili su od Asprovalte vrlo atraktivnu letnju destinaciju. Na oko 8 km od Asprovalte nalazi se Stavros, a dalje na samo 500 metara od Asprovalte smešteno je letovalište Nea Vrasna.

Na istoku od Asprovalte nalazi se planina Pangeo, čiji najviši vrh doseže do 2.000 metara. Na zapadu je planina Stratoni, a na severu je planina Kerdilio. Važno je napomenuti da je ovaj deo Grčke pokriven mrežom dobrih puteva, pa su sva letovališta i naselja lako pristupačna turistima.

Asprovalta poseduje mnoštvo kafeterija, taverni, restorana i prodavnica, dok zlatne plaže, kristalno more, zelenilo, brojne istorijske i kulturne znamenitosti fasciniraju svakog turistu. Godinama unazad plaže ovog turističkog mesta nagradjivane su plavom zastavom, koja predstavlja prestižno turističko priznanje Evropske Unije.

Asprovalta je gradić koji ima samo 3.640 stanovnika, a karakterišu ga lepe kuće i uredne ulice. U ovom mestu nalazi se prelepa peščana plaža duga 1 km, lep park i dugačko šetalište sa drvoredom koje se proteže sve do Nea Vrasne. Mediteranska klima, raskošna vegetacija te prozirno čisto more, te mnoštvo kafića, taverni i prodavnica, napraviće od vašeg odmora u Asprovalti nezaboravan doživljaj.

KAKO STIĆI DO ASPROVALTE

Za porodične ljude Asprovalta predstavlja pravi izbor, za roditelje sa malom decom, a takodje i za one mladje koji ne uživaju u noćnim provodima i jako dinamičnom letovanju. Cene u Asprovalti su kao u Beogradu, osim izuzetne ljubaznosti Grci takodje odlično poznaju srpski jezik.

Pravac kojim stižete u Asprovaltu od Soluna vam diktira novi autoput Egnatia, istim tim putem se stiže i do ostrva Tasos preko Kavale i Keramotija. Nemojte propustiti isključenje 26, na autoputu označeno kao Rentina. Isključenje za Stavros je na istom mestu. Nakon isključenja sa autoputa do Asprovalte vam je ostalo još oko desetak kilometara.

Meštani Asprovalte i celog ovog regiona sasvim gostoljubivo i krajnje bezrezervno dočekuju sve svoje goste. Ovde je privrženost tradiciji i danas očigledna u poslu, igri, pesmi, a pre svega u svakodnevnom životu. oni kojima je to zanimljivo, istorija Asprovalte, kao i ovih krajeva više mogu saznati obilaskom Narodnog muzeja Asprovalte. Asprovalta raspolaže prelepo sredjenim parkom, plaža je uredna i čista, uz sve ostalo u mestu se nalazi čak i mini zoo vrt.

Dok boravite ovde obavezno posetite Stagiru, rodno mesto antičkog filozofa Aristotela, antički grad Filipi i Amfipoli, Ouranoupolis, pa i sam Solun. U Strumičkom zalivu postoji još štota interesantnog da se vidi, kao na primer pećina Alistrati, kanjon reke Angitis, a u blizini su i prelepe šume Halkidikija. Čuveno selo Olimpija se nalazi na samo 17 km od Asprovalte. Ruševine Aristotelove kuće se nalaze pored puta na vrhu jednog brda, sa kojeg se pruža izuzetan pogled na more.

Asprovalta

Scroll to Top