Istorija Tasosa vrlo je složena i sa mnoštvom dogadjaja. Ostrvo je često menjalo vladare koji su ostavljali tragove svojih kultura na njemu.

Tasos leto 2019O tome da je Tasos bio naseljen još u praistoriji, postoji veoma mnogo arheoloških ostataka a najčešće su to neolitski alati i glinena keramika. Najveći deo istoričara se slaže u tome da su prvi stanovnici ostrva bila tračka plemena. Suprotno od njih druga grupa istoričara smatra da su prvi stanovnici Tasosa bili ipak Grci. Arheolozi su otkrili veliki broj tragova koji svedoče da je kao zaštitnik ostrva slavljen grčki bog Herakle.

Tasos se prvi put spominje kod istoričara Herodota, koji takodje smatra da su prvi stanovnici bila tračka plemena, koje su Feničani pod vodjstvom Tasosa proterali negde u 16. ili 17. veku pre nove ere. Po Herodotovom mišljenju ostrvo je svoje ime dobilo po sinu feničanskog kralja Agenora. Bog Zevs je prema grčkoj mitologiji oteo Evropu, sestru Tasosovu, koju je on došao da traži na ovom ostrvu.

Najveća znamenitost Tasosa su arheološki ostaci antičke agore, smeštena je neposredno pored arheološkog muzeja, u kojoj se nalaze ostaci helenističkih gradjevina i tatra. Na brdu iznad mesta nalaze se ostaci djenoveškog kaštela i temelji antičke akropole i ostacima hramova Apolona i Atena. U arheološkom muzeju koji se nalazi na Tasosu izloženi su eksponati koji datiraju od 7. veka p.n.e. do 7. veka n.e., a pronadjeni su po celom ostrvu.

Danas, stanovnici Tasosa bave se uglavnom turizmom, a prema popisu iz 2005. godine, na ostrvu živi oko 16.000 stanovnika, i taj broj se iz godine u godinu povećava. Tasos trajno naseljavaju osim grka i veliki broj Bugara, Nemaca, Albanaca i Engleza. Stanovništvo se pored turizma bavi pretežno ribolovom, stočarstvom, uzgojem i preradom maslina, voća i žitarica, proizvodnjom meda, vina i eksploatacijom čuvenog belog mermera.