PEFKOHORI – OSNOVNI PODACI

Pefkohori je grčko turističko naselje na poluostrvu Kasandra, koje još nazivaju i “prvi prst” Halkidikija. Smešteno je na oko 100 km od najvećeg grada severne Grčke, Soluna, a naselje je osnovano početkom 19. veka kao ribarsko selo od strane izbeglica iz Turske.

Danas, osim potomaka Grka iz Male Azije, stalno stanovništvo predstavljaju još i Cincari, koji su prepoznatljivi po svetloj boji kose, ali i izbeglice iz Albanije. Ovo mesto nekada nazivaju i Kapsochora (što u prevodu znači “spaljena Zemlja”), mesto je u prošlosti nekoliko puta spaljeno od strane pirata, te od tuda i ovaj naziv.

U Pefkohoriju ćete biti u mogućnosti da imate vrlo prijatan odmor, jer nudi sve što bi turistima bilo potrebno i što jedno letovalište treba da ima. Pefkohori ima veliki broj manjih i većih dobro snabdevenih prodavnica, a dok se šetate pored obale, na domak mora naći ćete veliki broj restorana, kafića, barova i raznolikih većih i manjih prodavnica.

Ima jedna karakteristika koju ima Pefkohori, a druga letovališta u okolini nemaju to je jedna izuzetno duga ulica koja se proteže skroz dužinom obale mora, sa jedne strane je more sa predivnim peščanim plažama i mnogobrojne prodavnice i ugostiteljske objekte na drugoj.

Ova specifična “kičma” vam omogućava da se istovremeno kupate, šetate, popijete kafu ili jedete u jednoj od mnoštva taverni, ali možete i naći prodavnicu suvenira te kupiti neku uspomenu na boravak u ovom mestu.

Pefkohori ima takvu turističku ponudu u kojoj nije izostavljeno ništa što bi vam moglo ulepšati letovanje. Tu je veliki izbor odličnih hotela i vila sa apartmanskim smeštajem, nekoliko bogato snabdevenih supermarketa, nekoliko agencija za rent-a-car, priličan broj manjih prodavnica, nekoliko pekara, pošta, ambulanta i apoteka.

PEFKOHORI – INFORMACIJE O MESTU

Ukrasi Pefkohorija su uzane uličice, stari trg, prelepa stara srkva, duga peščana plaža i atraktivno i zanimljivo šetalište pored mora. Duž šetališta nalaze se brojne grčke taverne, riblji restorani, kafići i barovi.

Kada su u pitanju smeštajni kapaciteti, u pitanju je veliki broj odličnih hotela i vila. Ovo mesto ima, da tako kažemo, po nešto za svakoga, za svačiji ukus i svačiji džep.

Pefkohori ima osnovnu školu, kao i crkva koja je posvećena svetom Nikoli, a nalazi se u središnjem delu mesta. U neposrednoj blizini mesta smeštena je interesantna marina Glaros, koja ima pravilan geometrijski oblik. Pri lepom vremenu sa obale se vidi Sveta gora – Atos.

Ovo mesto raspolaže mnogobrojnim svestranim ponudama za turiste spomenućemo i Galisov kamp, to je sportska kolonija sa mnogobrojnim terenima, a od Pefkohorija je udaljena oko 2 km. Osnivač ove kolonije je čuveni košarkaški as i kapiten reprezentacije Grčke Nikos Galis.

Sam Pefkohori je relativno malo mesto, ali sa puno dobrih ljudi. Meštani su zaista ljubazni i srdačni domaćini, a poznato je da je to većinom karakteristično za celu Grčku. Dosta veliki broj prodavnica je smešteno pored magistrale, dok su kafići smešteni većinom uz plažu.

Na delu terena izmedju plaže i magistrale pruža se nekoliko poprečnih ulica sa nekoliko manjih prodavnica. Iznad glavne ulice u okolini crkve smešten je najlepši deo koji zovu stari grad ovo je idealno mesto da pobegnete od gužve i uživate u mirnoj i opuštenoj večernjoj šetnji.

Ako vam je internet i na odmoru nužan, te da bez njega ne možete zamisliti dan, otkrijmo da ovo mesto ima dva internet kafea. Nikako nemojte računati na to da neće biti gužve, jer u večernjim satima tu se okuplja jako veliki broj dece pa ćete se za dolazak na red dobro načekati, stoga pripremite jaku volju i debele živce, ili što vam je mnogo jednostavnije i lakše idite tamo ranije u toku dana.

PEFKOHORI – NEKE KORISNE INFORMACIJE

Pefkohori je jedno od najpopularnijih grčkih letovališta kod turista iz Srbije. Nalazi se na poluostrvu Halkidiki sa unutrašnje strane poluostrva Kasandra udaljenost od Soluna i solunskog aerodroma iznosi oko 100 kilometara.

More je predivno, upadljivo plave boje i besprekorno čisto. kilometarski duge plaže su predivne, peskovite i spajaju Pefkohori sa Haniotijem. Ako niste ljubitelji stena i kamenja koji se nalaze pod vodom, onda izbegavajte plaže koje su smeštene na onoj strani od mola ka Paluriju, a zaputite se prema Haniotiju i plažama koje se nalaze na toj strani.

Čuvene plaže Xenia i Golden Beach su nedaleko od Pefkohorija, trebalo bi da razmislite o poseti ovim mestima. Na svim plažama u Pefkohoriju cena iznajmljivanja suncobrana, dve ležaljke i stočića iznosi oko 3-5 eura. Ipak ima i plaža gde za poručeno piće dobijate besplatno korišćenje suncobrana i ležaljki.

Svi bolji kafići i restorani u Pefkohoriju su u glavnoj ulici a ona se prostire uz samu plažu. Ima tu i raznovrsnih radnjica, što je uobičajena pojava u svakom karakterističnom turističkom mestu, ponuda je raznolika: peškiri, kupaći kostimi, odeća, obuća, bižuterija, nakit i drugo.

Cene u ovim prodavnicama stvarno nisu visoke, pa je mnogo toga što se nalazi u ponudi jeftinije nego kod nas.

Veliki broj stanovnika Pefkohorija razume srpski jezik, a mladji u najvećem broju slučajeva govore engleski jezik. Što se tiče menija na plažama, u tavernama i restoranima je napisana na srpskom, ruskom i engleskom, pa se nećete nikada suočiti sa problemom kada budete naručivali bilo šta sa menija najvećeg dela restorana i kafića.

PEFKOHORI – SAVETI I PREPORUKE

U Pefkohoriju, more je tirkizno plave boje, toplo je i upadljivo čisto, u toj meri da se providi čak do dna. Plaže su prekrivene peskom, na početnoj strani su uzane i tu se okupljaju većinom stariji turisti i deca sa roditeljima.

Plaža sa imenom Fiki se preporučuje za turiste mladjeg uzrasta, koja se nalazi malo posle svetionika. Fiki plaža je jako lepa, velika, sa ležaljkama i suncobranima. Na plaži možete da naručite piće, na raspolaganju su vam tuševi, a takodje i restorani u kojima možete jesti.

U toku zvanične letnje sezone hit mesta za izlaske su Lopside, Sushi, Cucurredo, Bombo i Madness. Čim izadjete iz Pefkohorija u pravcu Soluna, naići ćete na Ahoy i Nono. U najvećem broju ovih mesta emituje se uglavnom strana komercijalna muzika, a u Bombu posle 12 kreće srpska folk muzika, ponekad se dešava da program ide uživo.

U slučaju da imate želju da obidjete neko od susednih mesta, postoji rent-a-car agencija, a cene po danu su od 30 eura pa naviše.

Ako je hrana u pitanju, prodavnica ima u priličnom broju, dok u samom centru Pefkohorija postoji i jedna prodavnica koja radi bez prekida od 0 do 24 sata. U slučaju da vam ovo nešto znači, cigarete su u Grčkoj duplo skuplje nego u Srbiji, pa neka pušači ponesu od kuće dovoljne količine za sebe.

Hrana u marketima uglavnom ima iste cene kao i u Srbiji, a isto važi i za kozmetiku. Po pitanju malo pre navedenog, slobodno možete ovamo krenuti bez prtljaga, a to se odnosi i na eventualne potrepštine za plažu. Postoji stvarno veliki broj malih prodavnica koje prodaju papuče, peškire, kupaće kostime, majice i slično po vrlo povoljnim cenama.

Ako su u pitanju lekovi, u Pefkohoriju postoji apoteka, uprkos tome ipak je preporučljivo poneti po neki antibiotik, nešto protiv povišene temperature, protiv alergija, protiv trovanja hranom i slično.

PEFKOHORI – TURISTIČKA PONUDA

Pefkohori je malo letovalište smešteno je na jugoistočnoj strani tzv. “prvog prsta”, poluostrva Kasandra izmedju Haniotija, severno i Paliouria južno. Udaljenost od Soluna i solunskog aerodroma do Pefkohorija je oko 100 km autobusu na redovnoj liniji je potrebno oko 1,5 do 2 sata da predje ovu udaljenost.

Mesto je više nego ljupko, ima lepa i zanimljiva mesta za izlaske i provod, a svakako je i kao stvoreno za ležeran odmor u krugu porodice.

Pefkohori smatraju za jedno od najomiljenijih letovališta na Halkidikiju i mesto koje svojom izuzetnom ponudom može da zadovolji ukus i potrebe i najizbirljivijih turista. Dugačko šetalište koje se proteže uzduž plaže, u večernjim satima postaje centar svih zbivanja u Pefkohoriju, gde su smešteni najbolji kafići, i svake večeri ovde sve vrvi od života i veoma je interesantno.

Pefkohori je letovalište koje ima besprekorno čistu vodu, što je i inače karakteristično za more uzduž čitave obale poluostrva Halkidiki. Već poslovična ljubaznost i gostoljubivost domaćina, grka, mnoštvo kafića i barova, široka peščana plaža i veličanstveni apartmani. Neki su od razloga zašto je turistima iz Srbije već godinama je Pefkohori najomiljenija destinacija za letovanje.

Sportovi na vodi su jako zastupljeni u turističkoj ponudi koju daje Pefkohori, a tu je i mogućnost za uzimanje u najam ležaljki i suncobrana za plažu. Sportsko naselje “Galisov kamp” je od mesta udaljeno samo 2 km, čiji osnivač je bivši kapiten Grčke košarkaške reprezentacije – Nikos Galis. Malo dalje nalazi se marina Glaros, a za lepog vremena iz Pefkohorija se vidi Sveta Gora i njen najviši vrh Atos.

telefon.png

×
KONTAKT