POTOS

Kroz ovo letnje odmaralište prolazi magistrala na kojoj se paralelno pruža plaža. Desno od magistrale prepliće se nekoliko ulica koje su deo štalačke zone. Veliki broj restorana brze hrane, pekare, prodavnice, zlatare i kafica je upravo smešteno   u tim ulicama. Glavni razlog zašto mladi uglavnom biraju ovo letnje odmaralište je zato što su na plaži kafići uvek puni, atraktivni i uređeni. Potos je najtraženije turističko mesto na ostrvu Tasos, smešten na jugu ostrava.

Na najsevernijem položaju u Egejskom arhipelagu nalazi se Tasos, smešten neposredno uz istočnu obalu grčke oblasti Makedonija, udaljen 6 nautičkih milja (oko 11 km) od luke Keramoti, a od grada Kavale 12 nautičkih milja (oko 22 km), a od Svete Gore (Atosa) samo 27 nautičkih milja (oko 50 km).

Tasos ima površinu od oko 390 km², što ga čini devetim po veličini ostrvom Grčke. Posmatrajući od zapada ka istoku, širina mu je 22 kilometra, dok je od severa prema jugu, prostire se u dužini od 26 kilometara. Oblik ostrva je nepravilan krug, bez dubokih zaliva i izrazitih poluostrva. Prema geografskom položaju ostrvo je locirano na teritoriji Trakije u prefekturi Kavala. Dužina obale Tasosa ima opseg od 93 km, Vozeći se dobrim putem uglavnom uz samo more, moguće ga je obići za skoro dva sata.

Glavnom ostrvu Tasos pripadaju još tri veoma mala ostrva: sa severne strane preko puta glavnog grada Limenasa nalazi se ostrvo Tasopulo, na istočnoj strani preko puta čuvene Rajske plaže i istoimenog antičkog gradića, nalazi se Kinira i Panagija (na južnoj strani ostrva, blizu mesta Astris).

Planinski venac Ipsarion pruža se sredinom ostrva Tasos, koji ima najviši vrh Ipsario čija je visina 1.127 metara n/m. Sledeći po visini je vrh Profitis Ilias, visine 1.108 metara n/m. Na Tasosu se nalazi obilje reka, potoka i izvora. U blizini sela Maries nalazi se predivno jezero i mnoštvo manjih slapova i kaskada, a pored sela Kastro nalazi se predivan vodopad. Zbog ovog prirodnog bogatstva, na ostrvu nikad nema restrikcija vode, a možete je bez straha piti bilo gde na ostrvu.

PotosPotos nije izubio svoj šarm uprkos tome što ga već godinama posećuju mnogobrojni turisti. Provedite idealno i nezaboravno leto na plaži koja se nalazi u samom centru,veoma je uredna i čista. Uz samo obalu nalaze se apoteke, butici, rent a car agencije, luna park i mnogobrojni kafici koji će vam pružiti uživanje tokom letnjeg dana na idealnoj destinaciji Tasos.

POTOS – TASOS LETOVANJE 2019

Duž obale Tasosa istaknuti su brojni rtovi, kao izbočene, povišene tačke koje zalaze duboko u more (Salonikos, Gramvuza, Kefalas, Diaporos, Baburas, Pakis i drugi). Baš zato je Tasos poznat po velikom broju vidikovaca, koje ćete primetiti dok se krećete u …