Grčka 2017 >> Pefkohori 2017

PEFKOHORI 2017

Pefkohori - Vila Philoxenia Village
Pefkohori – Vila Philoxenia Village
Pefkohori - Vila Golden Bay
Pefkohori – Vila Golden Bay 1
Pefkohori - Vila Golden Bay 2
Pefkohori – Vila Golden Bay 2
Pefkohori - Vila Hrisa
Pefkohori – Vila Hrisa
Pefkohori - Vila Maria
Pefkohori – Vila Maria
Pefkohori - Vila Eleni Beach
Pefkohori – Vila Eleni Beach
Pefkohori - Vila Ioannis Paradis
Pefkohori – Vila Ioannis Paradis
Pefkohori - Vila Elena
Pefkohori – Vila Elena
Pefkohori - Vila Keti
Pefkohori – Vila Keti
Pefkohori - Vila Halkias
Pefkohori – Vila Halkias
Pefkohori - Vila Kris (Chris)
Pefkohori – Vila Kris
Pefkohori - Vila Aris
Pefkohori – Vila Aris
Pefkohori - Vila Artos
Pefkohori – Vila Artos
Pefkohori - Vila Artos
Pefkohori – Vila Teramvos

PEFKOHORI MAPA - MAPA PEFKOHORI

PEFKOHORI MAPA - MAPA PEFKOHORI

PEFKOHORI – OSNOVNI PODACI

Pefkohori je grčko turističko naselje na poluostrvu Kasandra, koje još nazivaju i “prvi prst” Halkidikija. Smešteno je na oko 100 km od najvećeg grada severne Grčke, Soluna, a naselje je osnovano početkom 19. veka kao ribarsko selo od strane izbeglica iz Turske. Danas, osim potomaka Grka iz Male Azije, stalno stanovništvo predstavljaju još i Cincari, koji su prepoznatljivi po svetloj boji kose, ali i izbeglice iz Albanije. Ovo mesto nekada nazivaju i Kapsochora (što u prevodu znači “spaljena Zemlja”), mesto je u prošlosti nekoliko puta spaljeno od strane pirata, te od tuda i ovaj naziv.

U Pefkohoriju ćete biti u mogućnosti da imate vrlo prijatan odmor, jer nudi sve što bi turistima bilo potrebno i što jedno letovalište treba da ima. Pefkohori ima veliki broj manjih i većih dobro snabdevenih prodavnica, a dok se šetate pored obale, na domak mora naći ćete veliki broj restorana, kafića, barova i raznolikih većih i manjih prodavnica.

Ima jedna karakteristika koju ima Pefkohori, a druga letovališta u okolini nemaju to je jedna izuzetno duga ulica koja se proteže skroz dužinom obale mora, sa jedne strane je more sa predivnim peščanim plažama i mnogobrojne prodavnice i ugostiteljske objekte na drugoj. Ova specifična “kičma” vam omogućava da se istovremeno kupate, šetate, popijete kafu ili jedete u jednoj od mnoštva taverni, ali možete i naći prodavnicu suvenira te kupiti neku uspomenu na boravak u ovom mestu.

Pefkohori ima takvu turističku ponudu u kojoj nije izostavljeno ništa što bi vam moglo ulepšati letovanje. Tu je veliki izbor odličnih hotela i vila sa apartmanskim smeštajem, nekoliko bogato snabdevenih supermarketa, nekoliko agencija za rent-a-car, priličan broj manjih prodavnica, nekoliko pekara, pošta, ambulanta i apoteka.

PEFKOHORI – INFORMACIJE O MESTU

Ukrasi Pefkohorija su uzane uličice, stari trg, prelepa stara srkva, duga peščana plaža i atraktivno i zanimljivo šetalište pored mora. Duž šetališta nalaze se brojne grčke taverne, riblji restorani, kafići i barovi. Kada su u pitanju smeštajni kapaciteti, u pitanju je veliki broj odličnih hotela i vila. Ovo mesto ima, da tako kažemo, po nešto za svakoga, za svačiji ukus i svačiji džep.

Pefkohori ima osnovnu školu, kao i crkva koja je posvećena svetom Nikoli, a nalazi se u središnjem delu mesta. U neposrednoj blizini mesta smeštena je interesantna marina Glaros, koja ima pravilan geometrijski oblik. Pri lepom vremenu sa obale se vidi Sveta gora – Atos. Ovo mesto raspolaže mnogobrojnim svestranim ponudama za turiste spomenućemo i Galisov kamp, to je sportska kolonija sa mnogobrojnim terenima, a od Pefkohorija je udaljena oko 2 km. Osnivač ove kolonije je čuveni košarkaški as i kapiten reprezentacije Grčke Nikos Galis.

Sam Pefkohori je relativno malo mesto, ali sa puno dobrih ljudi. Meštani su zaista ljubazni i srdačni domaćini, a poznato je da je to većinom karakteristično za celu Grčku. Dosta veliki broj prodavnica je smešteno pored magistrale, dok su kafići smešteni većinom uz plažu. Na delu terena izmedju plaže i magistrale pruža se nekoliko poprečnih ulica sa nekoliko manjih prodavnica. Iznad glavne ulice u okolini crkve smešten je najlepši deo koji zovu stari grad ovo je idealno mesto da pobegnete od gužve i uživate u mirnoj i opuštenoj večernjoj šetnji.

Ako vam je internet i na odmoru nužan, te da bez njega ne možete zamisliti dan, otkrijmo da ovo mesto ima dva internet kafea. Nikako nemojte računati na to da neće biti gužve, jer u večernjim satima tu se okuplja jako veliki broj dece pa ćete se za dolazak na red dobro načekati, stoga pripremite jaku volju i debele živce, ili što vam je mnogo jednostavnije i lakše idite tamo ranije u toku dana.

PEFKOHORI – NEKE KORISNE INFORMACIJE

Pefkohori je jedno od najpopularnijih grčkih letovališta kod turista iz Srbije. Nalazi se na poluostrvu Halkidiki sa unutrašnje strane poluostrva Kasandra udaljenost od Soluna i solunskog aerodroma iznosi oko 100 kilometara.

More je predivno, upadljivo plave boje i besprekorno čisto. kilometarski duge plaže su predivne, peskovite i spajaju Pefkohori sa Haniotijem. Ako niste ljubitelji stena i kamenja koji se nalaze pod vodom, onda izbegavajte plaže koje su smeštene na onoj strani od mola ka Paluriju, a zaputite se prema Haniotiju i plažama koje se nalaze na toj strani. Čuvene plaže Xenia i Golden Beach su nedaleko od Pefkohorija, trebalo bi da razmislite o poseti ovim mestima. Na svim plažama u Pefkohoriju cena iznajmljivanja suncobrana, dve ležaljke i stočića iznosi oko 3-5 eura. Ipak ima i plaža gde za poručeno piće dobijate besplatno korišćenje suncobrana i ležaljki.

Svi bolji kafići i restorani u Pefkohoriju su u glavnoj ulici a ona se prostire uz samu plažu. Ima tu i raznovrsnih radnjica, što je uobičajena pojava u svakom karakterističnom turističkom mestu, ponuda je raznolika: peškiri, kupaći kostimi, odeća, obuća, bižuterija, nakit i drugo. Cene u ovim prodavnicama stvarno nisu visoke, pa je mnogo toga što se nalazi u ponudi jeftinije nego kod nas.

Veliki broj stanovnika Pefkohorija razume srpski jezik, a mladji u najvećem broju slučajeva govore engleski jezik. Što se tiče menija na plažama, u tavernama i restoranima je napisana na srpskom, ruskom i engleskom, pa se nećete nikada suočiti sa problemom kada budete naručivali bilo šta sa menija najvećeg dela restorana i kafića.

PEFKOHORI – SAVETI I PREPORUKE

U Pefkohoriju, more je tirkizno plave boje, toplo je i upadljivo čisto, u toj meri da se providi čak do dna. Plaže su prekrivene peskom, na početnoj strani su uzane i tu se okupljaju većinom stariji turisti i deca sa roditeljima. Plaža sa imenom Fiki se preporučuje za turiste mladjeg uzrasta, koja se nalazi malo posle svetionika. Fiki plaža je jako lepa, velika, sa ležaljkama i suncobranima. Na plaži možete da naručite piće, na raspolaganju su vam tuševi, a takodje i restorani u kojima možete jesti.

U toku zvanične letnje sezone hit mesta za izlaske su Lopside, Sushi, Cucurredo, Bombo i Madness. Čim izadjete iz Pefkohorija u pravcu Soluna, naići ćete na Ahoy i Nono. U najvećem broju ovih mesta emituje se uglavnom strana komercijalna muzika, a u Bombu posle 12 kreće srpska folk muzika, ponekad se dešava da program ide uživo. U slučaju da imate želju da obidjete neko od susednih mesta, postoji rent-a-car agencija, a cene po danu su od 30 eura pa naviše.

Ako je hrana u pitanju, prodavnica ima u priličnom broju, dok u samom centru Pefkohorija postoji i jedna prodavnica koja radi bez prekida od 0 do 24 sata. U slučaju da vam ovo nešto znači, cigarete su u Grčkoj duplo skuplje nego u Srbiji, pa neka pušači ponesu od kuće dovoljne količine za sebe.

Hrana u marketima uglavnom ima iste cene kao i u Srbiji, a isto važi i za kozmetiku. Po pitanju malo pre navedenog, slobodno možete ovamo krenuti bez prtljaga, a to se odnosi i na eventualne potrepštine za plažu. Postoji stvarno veliki broj malih prodavnica koje prodaju papuče, peškire, kupaće kostime, majice i slično po vrlo povoljnim cenama.

Ako su u pitanju lekovi, u Pefkohoriju postoji apoteka, uprkos tome ipak je preporučljivo poneti po neki antibiotik, nešto protiv povišene temperature, protiv alergija, protiv trovanja hranom i slično.

PEFKOHORI – TURISTIČKA PONUDA

Pefkohori je malo letovalište smešteno je na jugoistočnoj strani tzv. “prvog prsta”, poluostrva Kasandra izmedju Haniotija, severno i Paliouria južno. Udaljenost od Soluna i solunskog aerodroma do Pefkohorija je oko 100 km autobusu na redovnoj liniji je potrebno oko 1,5 do 2 sata da predje ovu udaljenost. Mesto je više nego ljupko, ima lepa i zanimljiva mesta za izlaske i provod, a svakako je i kao stvoreno za ležeran odmor u krugu porodice.

Pefkohori smatraju za jedno od najomiljenijih letovališta na Halkidikiju i mesto koje svojom izuzetnom ponudom može da zadovolji ukus i potrebe i najizbirljivijih turista. Dugačko šetalište koje se proteže uzduž plaže, u večernjim satima postaje centar svih zbivanja u Pefkohoriju, gde su smešteni najbolji kafići, i svake večeri ovde sve vrvi od života i veoma je interesantno.

Pefkohori je letovalište koje ima besprekorno čistu vodu, što je i inače karakteristično za more uzduž čitave obale poluostrva Halkidiki. Već poslovična ljubaznost i gostoljubivost domaćina, grka, mnoštvo kafića i barova, široka peščana plaža i veličanstveni apartmani. Neki su od razloga zašto je turistima iz Srbije već godinama je Pefkohori najomiljenija destinacija za letovanje.

Sportovi na vodi su jako zastupljeni u turističkoj ponudi koju daje Pefkohori, a tu je i mogućnost za uzimanje u najam ležaljki i suncobrana za plažu. Sportsko naselje “Galisov kamp” je od mesta udaljeno samo 2 km, čiji osnivač je bivši kapiten Grčke košarkaške reprezentacije – Nikos Galis. Malo dalje nalazi se marina Glaros, a za lepog vremena iz Pefkohorija se vidi Sveta Gora i njen najviši vrh Atos.

Pefkohori leto 2017

PEFKOHORI Letovanje 2017 Vila Elena leto 2017 Vila Keti (Caty) leto 2017   Na poluostrvu Halkidiki, Pefkohori je jedna od najtraženijih destinacija kod naših turista, udaljen je od Soluna 107 km. Nalazi se na unutrašnjoj strani poluostrva Kasandra sa pogledom …

PEFKOHORI LETOVANJE 2017

PEFKOHORI

Pefkohori – Vila Philoxenia Village Pefkohori – Vila Golden Bay Pefkohori – Vila Hrisa Pefkohori – Vila Maria Pefkohori – Vila Eleni Beach Pefkohori – Vila Ioannis Paradis Pefkohori – Vila Elena Pefkohori – Vila Keti Pefkohori – Vila Halkias …

PEFKOHORI LETO 2017 – VILA ELENA

Vila Elena se nalazi se u mirnom delu Pefkohorija na oko 60m od najlepšeg i najšireg dela plaže u Pefkohoriju. Vila poseduje prostrane dvokrevetne i trokrevetne studije, kao i četvorokrevetne apartmane, koji se nalaze na visokom prizemlju i poslednjem spratu. …

PEFKOHORI LETO 2017 – VILA KETI

Vila Keti – Erofili nalazi se u mirnom delu Pefkohorija na oko 60m od najlepšeg i najšireg dela plaže u Pefkohoriju. U objektu se nalaze trokrevetni apartmani sa pomoćnim ležajem i četvorokrevetni apartmani koji se nalaze u visokom prizemlju i …