Pefkohori je turističko naselje smešteno na grčkom poluostrvu Kasandra, drugačije poznata i kao “prvi prst” Halkidikija. Nalazi se oko 100 km od Soluna, naselje su početkom 19. veka kao ribarsko selo osnovali izbeglice iz Turske. Izuzev potomaka Grka koji su došli iz Male Azije, danas, stalno stanovništvo predstavljaju još i Cincari, koji se prepoznaju po kosi koja je svetle boje, ali i izbeglice iz Albanije. Tu i tamo za ovo mesto se čuje naziv Kapsochora (u prevodu to je “spaljena zemlja”), a ovo ime mesto je dobilo jer je  u prošlosti spaljeno nekoliko puta od strane pirata.

Pefkohori će vam pružiti priliku da provedete svaršen letnji odmor, jer se njegova ponuda sastoji od svega što jedno letovalište treba da ima i što je potrebno jednom gostu. U Pefkohoriju postoji mnogo manjih i većih prodavnica koje su izuzetno dobro snabdevene, a dok se šetate pored obale, na domak mora naći ćete veliki broj restorana, kafića, barova i raznolikih većih i manjih prodavnica.

PefkohoriNešto po čemu je Pefkohori specifičan u odnosu na druga okolna letovališta to je jedna izuzetno duga ulica koja se proteže skroz dužinom obale mora, i na čijoj jednoj strani se nalazi more sa veličanstvenim peščanim plažama a druga strana je rezervisana za veliki broj ugostiteljskih objekata i prodavnica. Na ovoj svojevrsnoj promenadi možete se u isto vreme i šetati, i kupati, i popiti kafu, a takodje i jesti u nekoj od mnogobrojnih taverni, ali i naći prodavnicu suvenira i kupiti nešto da vas podseća na leto provedeno u ovom mestu.

Pefkohori poseduje ama baš sve što vam je potrebno da ugodno provedete letovanje. Tu je veliki izbor odličnih hotela i vila sa apartmanskim smeštajem, nekoliko bogato snabdevenih supermarketa, nekoliko agencija za rent-a-car, veliki broj manjih prodavnica, ambulanta, apoteka, nekoliko pekara i pošta.