HALKIDIKI – LETO 2019

polihrono%20grcka%20halkidiki%20%20letovanje%202011
Polihrono Leto 2019
pefkohori grcka letovanje 2011
Pefkohori Leto 2019
sitonija sarti halkidiki letovanje grcka 2011 kalitea
Hanioti Leto 2019
sitonija sarti halkidiki letovanje grcka 2011
Sarti Leto 2019

Halkidiki

Halkidiki je grčka destinacija za letovanje koja se nalazi na severnoj obali Egejskog mora. Halkidiki je udaljen oko 100 kilometara od Soluna, a letovanje provedeno na Halkidikiju pruža zaista mnogobrojne mogućnosti za lep provod kako za porodice sa decom, tako i za sve mlade koji vole izlaske i noćni život.

Poluostrvo Halkidiki je sačinjeno od tri manja poluostrva, koji se takodje nazivaju i “prsti”, a to su Kasandra, Sitonia i Atos. Kristalno čisto Egejsko more oko Halkidikija je nadaleko poznato po svojoj lepoti. Duge peščane plaže i zeleno živopisno i lepo brdovito zaledje su sinonim za Halkidiki.

U programu “Grcka Leto 2019” za Vaše letovanje 2019 u Grčkoj obezbedili smo aranžmane za Pefkohori, Hanioti i Polihrono. Ovo su grčka letovališta koja pružaju odlične uslove za fenomenalno provedeno letovanje. Takodje, na poluostrvu Sitonia nudimo privatan smeštaj u letovalištu Sarti.

Poluostrvo Halkidiki

Na jugoistoku središnjeg dela grčke provincije Makedonije, jugoistočno od najvećeg grada i prestonice severne Grčke – Soluna, smešteno je veliko poluostrvo Halkidiki, čija površina iznosi 2.886 km2. Na svom južnom delu, ono dobija oblik još 3 manja poluostrva koja se zbog svog izduženog oblika još zovu i “3 prsta” (ili, na grčkom: “tri noge”), kada se posmatra sa zapada prema istoku imena su im: Kasandra (Kassandra), Sitonija (Sithonia) i Sveta Gora – Atos (Athos).

Halkidiki I Turizam

Poluostrvo je administrativno podeljeno na 14 opština, a broj stanovnika iznosi oko 80.000, a u samom središtu poluostrva se nalazi glavni grad Poligiros. Najvažnije privredne grane kojima se bave stanovnici poluostrva su ribolov i poljoprivreda, za vreme letnje sezone osnovna delatnost stanovništva se svodi na turizam. Baš kao i u ostalim delovima Grčke, najvažniji proizvodi i na Halkidikiju su vina, maslinovo ulje, masline i med.

Halkidiki I Prirodne Lepote

Pored izuzetno lepe prirode koju sačinjavaju preko 500 km peščanih plaža i uvala, Halkidiki spada u pošumljenije delove Grčke. Izuzev borovih šuma, najčešće kulture zasadjene na Halkidikiju su masline, a tu su i vinogradi, kao i žito. Kažu da je činjenica da Halkidikijem ne teče ni jedna reka, pa tako nema ni ušća u more, gde bi se stvorio mulj, doprinela da je morska voda oko njegovih obala kristalno čista i azurno plave boje. Na obali postoji 41 plaža koja je označena “plavom zastavicom” – najvišom ocenom kojom EU rangira dostignuti nivo čistoće i uredjenosti plaža.

Klima Na Halkidikiju

Halkidiki ima uglavnom blagu mediteransku klimu, sa kišovitim zimama i često izuzetno toplim letima – 300 sunčanih dana, ili godišnje 3.000 sati sa suncem. Na severnom, kopnenom delu koji je brdovit je nešto hladnija klima. Zimska temperatura u proseku se kreće od 3,5° pa do 19° u decembru i februaru – najhladnijim mesecima, do najviših 23° do 34° u vreme letnjih žega u julu i avgustu. Dešava se ponekad da temperature padnu ispod nule, ali to je retkost i zabeleženo je samo u kopnenom delu Halkidikija. Provedite nezaboravno leto 2019 u Grčkoj na poluostrvu Halkidiki u jednom od letovališta iz naše raznovrsne i bogate ponude. Populatna letovališta kao što su Polihrono, Hanioti i Pefkohori) i naši aranžmani omogućiće da Vam leto 2019 ostane u najlepšem mogućem sećanju.

, , , , , , ,