Istorija Tasosa je kompleksna i veoma bogata. Razni osvajači su se veoma često menjali u vladanju ovim ostrvom koji su ostavljali tragove svojih kultura na njemu.

O tome da je Tasos bio naseljen još u praistoriji, postoji veoma mnogo arheoloških ostataka a najčešće su to neolitski alati i glinena keramika. Najveći deo istoričara se slaže u tome da su prvi stanovnici ostrva bila tračka plemena. Za razliku od njih druga grupa istoričara veruje da su Grci bili ti koji su prvobitno nastanjivali ostrvo Tasos. Brojni tragovi koje su pronašli arheolozi svedoče da su drevni stanovnici ostrva kao svog zaštitnika slavili grčkog boga Herakla.

Tasos letoPrvo spominjanje Tasosa susrećemo kod istoričara Herodota, i on isto smatra da su Tasos prvo nastanjivala tračka plemena, a ona su proterana sa ostrva od strane Feničana pod vodjstvom Tasosa negde u 16. ili 17. veku pre nove ere. Ostrvo je ime Tasos dobilo, po mišljenju Herodota, po sinu feničanskog kralja Agenora. Po grčkoj mitologiji bog Zevs je oteo Tasosovu sestru Evropu pa je on došao na ovo ostrvo u potrazi za njom.

Najpoznatija znamenitost na Tasosu su ostaci antičke agore, a nalazi se pored arheološkog muzeja, tu su ostaci helenističkih gradjevina kao i ostaci teatra. Na brdu iznad mesta nalaze se ostaci djenoveškog kaštela i temelji antičke akropole i ostacima hramova Apolona i Atena. Tasos ima arheološki muzej sa eksponatima pronadjenih po celom ostrvu od 7. veka p.n.e. do 7. veka n.e..

Danas, stanovnici Tasosa bave se uglavnom turizmom, a na ostrvu ih živi oko 16.000, po podacima sa popisa iz 2005. godine, broj stanovnika je iz godine u godinu u stalnom rastu. Tasos trajno naseljavaju osim grka i veliki broj Bugara, Nemaca, Albanaca i Engleza. Osim turizmom, stanovništvo se pretežno bavi ribolovom, stočarstvom, eksploatacijom čuvenog belog mermera, uzgojem i preradom maslina,žitarica i voća, kao i proizvodnjom meda i vina.

TASOS LETO 2019 – POTOS LETOVANJE 2019

Potos, je nekada bilo malo ribarsko mesto, a danas je jedno od poznatih turističkih centara u Grčkoj. Letovalište Potos je i pored mnogobrojnih modernih restorana, barova, manjih i većih prodavnica ipak zadržalo svoj šarm i lepotu pravog tradicionalnog grčkog mesta. …

TASOS

Dinarski deo: za 1/2 i 1/3 studije i apartmane je 7.990 dinara i za 1/3+1, 1/4 i 1/5 apartmane i duplexe 9.990 dinara Vila Karidia – 10 noći TV, AC*, 40m Tasos – Potos Polazak: Maj Jun Jul Avgust Septembar …

TASOS

Duž obale Tasosa postoje brojni rtovi, kao isturene, povišene tačke koje zalaze duboko u more (Salonikos, Gramvuza, Kefalas, Diaporos, Baburas, Pakis i drugi). Upravo zbog toga Tasos je poznat po velikom broju dostupnih vidikovaca koje ćete primetiti dok se krećete …