POTOS

Ukolikо želite da provedete nezaboravno leto, Potos je pravo mesto za vas. Potos poseduje veoma lepe i uredne plaže, u samom centru tako i u blizini samog centra. Mnogobrojni turisti iz cele Evrope već godina posećuju Potos. Mnoštvo butika, taverni, kafea, pekara, rent a car agencija, apoteka, luna park možete naći u Potosu, koji se nalaze uz samo obalu i pružiće vam uživanje tokom celog dana. Idealna destinacija na ostrvu Tasos – Potos.

Tasos se prostire na površini od oko 390 km², pa je medju grčkim ostrvima deveto po veličini. Posmatrajući od zapada ka istoku, širina mu je 22 kilometra, a u pravcu sever – jug, dugačko je 26 kilometara. Oblik ostrva je nepravilan krug, nema dubokih zaliva niti istaknutih poluostrva. Geografski, ostrvo pripada teritoriji zvanoj Trakija, prefekturi Kavala. Dužina obale Tasosa, merena u krug, iznosi 93 km, a moguće ga je obići za nepunih dva sata, vozeći se dobrim putem, većim delom tik uz more.

Središnjim delom ostrva Tasos prostire se planinski venac Ipsarion, koji ima najviši vrh Ipsario čija je visina 1.127 metara n/m. Drugi po visini vrh je Profitis Ilias koji je visok 1.108 metara n/m. Na Tasosu se nalazi obilje reka, potoka i izvora. Blizu sela Maries smešteno je predivno jezero kao i veliki broj manjih slapova i kaskada, a pored sela Kastro nalazi se predivan vodopad. Zbog ovog prirodnog bogatstva, ostrvo je uvek izuzetno dobro snabdeveno vodom, a možete je bez straha piti bilo gde na ostrvu.

Uz glavno ostrvo Tasos, tu su još tri izuzetno mala ostrva: Tasopulo (na severnoj strani, preko puta Limenasa, glavnog grada ostrva), Kinira koja je smeštena na istčnoj strani, preko puta istoimenog antičkog gradića i poznate Rajske plaže i na kraju Panagija na južnoj strani ostrva u blizini mesta Astris.

Potos 2019Potos je smešten na jugu ostrva, ima oko 1000 stanovnika. Ovo letovalište je najatraktivnije i najtraženije turističko mesto na ostrvu Tasos. Kroz ovo letnje odmaralište prolazi glavna ulica, magistrala. U odnosu na nju na udaljenosti 200-250m pruža se paralelno plaža koja je uredna, uglavnom peščana. Prema moru, desno od magistrale, prepliće se nekoliko uličica koje su uglavnom deo šetačke zone. U tim ulicama smešteno je uglavnom sve što Potos nudi, veliki broj prodavnica, restorana brze hrane, pekare, mesare, nekoliko zlatara i kafića. Potos je postao prepoznatljiv zbog živosti na svojim ulicama i na šetalištu. Na plaži kafići su uvek puni, lepo uređeni i atraktivni što je glavni razlog zašto mladi uglavnom biraju Potos kao svoju letnju destinaciju.

U mestu se nalazi mnoštvo marketa, butika, taverni, kafea, pekara, rent a car agencija, apoteka, kao i luna park. Proverite zašto je baš Potos jedna od najatraktivnijih destinacija na prelepom ostrvu Tasos

TASOS LETO 2019 – VILA KARIDIA

Vila Karidia nalazi se u centru Potosa na ostrvu Tasos, na 40-ak metara udaljenosti od plaže. Vila poseduje dvokrevetne i trokrevetne studije, smeštene u visokom prizemlju i na prvom spratu. Neki od studija imaju jako uzane terase (francuske balkone) i …

POTOS – TASOS LETOVANJE 2019

Duž obale Tasosa istaknuti su brojni rtovi, kao izbočene, povišene tačke koje zalaze duboko u more (Salonikos, Gramvuza, Kefalas, Diaporos, Baburas, Pakis i drugi). Baš zato je Tasos poznat po velikom broju vidikovaca, koje ćete primetiti dok se krećete u …