Pozovite odmah 018/209-022 011/20-30-353
Autobuski Prevoz Fudeks

Olimpska Rivijera

Olimpska regija, ili kod Grka poznata kao Pieria, jedno je od najomiljenijih destinacija za letovanje u Grčkoj, a udaljena je od Soluna svega sat vremena vožnje na jug.

Olimpska regija se odlikuje po oko 70 km pitome obale u podnožju Olimpa, koja je takodje iz grčke mitologije poznata i kao “planine Bogova”.

U našoj ponudi imamo fenomenalne apartmane i studije u ovom delu Grčke, koji će zadovoljiti kriterijume i najprobirljivijih turista.

Ovo je verovatno najbolja ponuda za Olimpsku regiju do sada, a sastoji se uglavnom od smeštaja u studijima i apartmanima koji se nalaze u neposrednoj blizini plaža ili na samoj obali mora.

Veliki broj klijenata turističke agencije „Hellena Travel“ letuju iz godine u godine na Olimpskoj rivijeri. Proverite i sami zašto je to tako.

OSNOVNI PODACI

Olimpska regija je oblast u severnoj Grčkoj koja se prostire južno i odmah ispod Soluna, a na levoj obali Solunskog zaliva. Prelepi grad Katerini predstavlja centar Olimpske regije.

Katerini je veliko i moderno mesto sa dobro izgradjenom saobraćajnom infrastrukturom, i neki ga čak zovu i „Solun u malom“. Ovde možete naći brojne prodavnice koje su dobro poznate svim našim turistima koji vole shoping. Katerini je poznat i po nekoliko izuzetno lepo uredjenih parkova.

Ova regija je ime dobila po planini Olimp u neposrednoj blizini, koja je oduvek bila simbol kako Stare tako i današnje moderne Grčke. Senka Olimpa svakodnevno pada na Olimpsku rivijeru i po grčkim legendama smatra se da time „dom bogova daje ovom kraju blagoslov da dočeka srećan novi dan“.

Sa zapada ovaj živopisni region je oivičen legendarnom planinom Olimpom i Pieriskim planinama. Sa istočne strane obalu ove grčke regije zapljuskuje predivno Egejsko more.

Nekoliko najpopularnijih letovališta medju našim turistima, ali i turistima iz Madjarske, Rusije, Rumunije, pa i same Grčke, smeštena su u podnožju planine Olimp. Prvenstveno, to je zato što su sva grčka letovališta u Olimpskoj regiji sa izuzetno urednim plaže, zbog kristalno čistog mora, živopisnih pejzaža, prelepe prirode.

U Olimpska regiji živi svega oko 150.000 stanovnika, ali se taj broj tokom letnje turističke sezone udesetostruči. Ovome je prvenstveno doprinela izgradnja novih modernih deonica auto-puta, što su ovoj regiji donele ekonomski procvat tokom poslednje decenije. Upravo iz tog razloga turizam je jedna od glavnih industrijskih grana ovog dela Grčke.

ŠTA OLIMPSKA REGIJA NUDI?

Olimpska rivijera je pre svega popularna destinacija za letovanje u Grčkoj kada se radi o odmoru porodica sa decom. U našoj ponudi za letovanje „Olimpska Regija 2020“ pripremili su sjajan izbor prvoklasnih smeštaja u velikom proju prelepih vila, koje se sve skoro nalaze tik pored mora.

Naša ponuda „Olimpska Regija 2020“ i fenomenalni apartmani i ove godine nude vam mogućnost da provedete nezaboravno leto u Grčkoj, a našu kompletnu ponudu možete pogledati na stranicama našeg sajta.

Najpoznatija turistička mesta Olimpske rivijere u kojima leto provodi veliki broj naših turista su Leptokarija, Paralija i Nei Pori.

Pored sjajnih smeštaja i zanimljivih letnjih sadržaja, tu su i brojni kulturni, istorijski i arheološki lokaliteti. Poseta ovim lokacijama može vaše letovanje u Grčkoj podići na znatno viši i zanimljiviji nivo.

Lokalne turističke agencije u svim letovalištima Olimpske regije nude organizovana krstarenja i izlete do svih važnijih znamenitosti u ovom regionu. Sa svakim organizovanim obilaskom ovih lokaliteta, dobićete turističkog vodiča, koji će vam ispričati mnoštvo zanimljivih stvari koje verovatno do tada niste znali.

Bićete u mogućnosti da čujete veliki broj zanimljivih kulturnih i istorijskih činjenica vezanih za Olimpsku regiju i da saznate mnogo stvari iz neiscrpne kulturno-istorijske zaostavštine Grčke.

KLIMA U OLIMPSKOJ REGIJI

Olimpsku regiju odlikuje umerena i blaga klima, sa malom količinom padavina, kao i sa velikim brojem sunčanih dana tokom godine. Ovakvo vreme i ovakvi klimatski uslovi u velikoj meri garantuju da ćete ovde najverovatnije tokom celog vašeg letovanja imati lepo vreme.

Tokom letnjih meseci temperature se kreću uglavnom u rasponu od 23 °C do 34 °C. Što se zimskih meseci tiče, najniže temperature u Olimpskoj regiji su izmedju decembra i februara, i tada se temperature kreću izmedju 3 °C i 19 °C.

S obzirom na lepotu prirode i prijatnu klimu, proleće i jesen su takodje aktuelni kod turista. Tada se u ovom delu Grčke okupljaju pre svega ljubitelji planinarenja.

Ova regija što se tiče turizma ne miruje ni zimi, jer je taj deo godine rezervisan za uživanje u zimskim sportskim aktivnostima na okolnim planinama.

LETNJA PONUDA OLIMPSKE RIVIJERE

Plaže na Olimpskoj rivijeri su u većini slučajeva peščane i uglavnom sve plaže su održavane i lepo uredjene i kamenite plaže ovde se retko mogu naći. Ukoliko ipak volite da se osamite i udaljite od gužve, tu su i neke od manjih plaža, izolovane, usamljene i mirne.

S obzirom da je planina Olimp u neposrednoj blizini, temperature u letnjim mesecima nisu previsoke, a more je veoma toplo i izuzetno prijatno za kupanje.

Olimpska rivijera je poznata po tome što se svakog leta ovde obeležavaju važni državni praznici, održavaju se različite kulturno-umetničke manifestacije i koncerti. Neizostavne su i pozorišne predstave i zanimljive dečije priredbe koje se uglavnom u večernjim satima priredjuju na otvorenom.

Za one koji su sportski nastrojeni, u svim letovalištima Olimpske rivijere pronaći će nešto za sebe. Ponuda ove vrste započinje sa terenima za odbojku i fudbal na pesku, i nastavlja se sve do najrazličitijih sportskih i rekreativnih aktivnosti na vodi.

Kao i svi delovi Grčke, ni Olimpska regija nikako ne zaostaje po pitanju gostoprimstva i ljubaznosti domaćina. Takodje, tu su i raznovrsni gurmanski specijaliteti, kako grčki, tako i specijaliteti iz celog sveta.

Grčka je takodje poznata i po svojim fenomenalnim vinima, koja su pre svega proizvedena u lokalnim domaćim vinarijama. Ukoliko volite da uživate u vinu, predlažemo vam da podjete u obilazak nekih od lokalnih vinarija. U starim grčkim selima na obroncima planine Olimp nalaze se neke od vrlo poznatih vinarija u ovoj regiji.

KULTURNA I ISTORIJSKA ZAOSTAVŠTINA OLIMPSKE REGIJE

Ova grčka regija ima zvanični naziv Pieria, a nadaleko je poznata po čuvenim i brojnim arheološkim lokalitetima.

Regija Pieria dobila je naziv po tračkom plemenu koje je nekada davno živelo tu, a grčki mitovi o Hermesu koji govore o tome kako je on baš odavde krenuo u posetu muzama i Orfeju proslaviće ovaj deo Grčke.

Olimpsku regiju svake godine posećuje veliki broj turista, kako da bi pre svega letovali na Olimpskoj rivijeri, ali takodje i da uživaju u bogatom istorijskom i kulturnom nasledju antičke Grčke.

Turisti koji borave u nekom od letovališta ovog regiona, tu su neki arheološki lokaliteti i mesta koja nipošto ne biste trebali zaobići.

Na primer, antički lokalitet Dion nalazi se u samom podnožju planine Olimp i ovo je mesto koje nikako ne bi trebali zaobići. Dion je u davnim vremenima bio jedan od najznačajnijih i najuticajnijih kultnih mesta stare Grčke. O kulturno-istorijskoj važnosti Diona i danas svedoče ostaci ondašnjih svetilišta, pozorišta, grobnica, bazilika i slično.

U Olimpskoj regiji nalazi se još nekoliko bitnijih drevnih grčkih gradova. To su na primer Pindsa, Paliabela i Platamonsa. Ovo su lokaliteti gde ćete biti u mogućnosti da vidite brojne ostatke iz bronzanog doba, arheološke muzeje sa velikim brojem najraznovrsnijih iskopinama. Takodje, ovde ste u prilici da vidite i neke vizantijske crkve, manastire, tvrdjave i mnogo toga još.

OSTALE TURISTIČKE ATRAKCIJE OLIMPSKE REGIJE

Pored kafića na samoj obali mora, grčkih taverni, restorana sa domaćim specijalitetima i sjajnih noćnih klubova, tu su i mnogobrojna istorijska nalazišta koja su zaista poseban vid atrakcije za turiste koji letuju na Olimpskoj rivijeri.

U Olimpskoj regiji imaćete priliku da se upoznate i sa kulturnu zaostavštinu iz skorije grčke istorije. Tu su na primer divne kamene kuće koje datiraju iz 17. i 18. veka i koje vam mogu dočarati kako se živelo na ovim prostorima u ondašnje vreme.

Ako odlučite da letovanje provedete na Olimpskoj rivijeri, ne propustite priliku da posetite šarmantno malo mesto Litohorno. U poslednjih nekoliko godina ovde je posvećena velika pažnja razvoju eko-turizma. Time je ovo mesto uspelo da sačuva tradicionalni stil i šarm pravog života u Grčkoj.

Planina Olimp je nekada prema grčkoj mitologiji bila prebivalište muza i bogova. U novije vreme, zbog svoje izuzetne lepote i bogatstva florom i faunom, pre nekoliko decenija je ova planina proglašena za nacionalni rezervat.

Spomenimo i to da je u ovoj regiji, u mestu Katafygi, rodjen Alexis Zorba (1867-1942). To je bio čovek koji je svojim životom i delom inspirisao jednog od najpoznatijih grčkih romanopisca Nikosa Kazancakisa da napiše legendarno delo “Život i vremena Aleksisa Zorbasa”. Njegovo pravo ime u stvari bilo je Georgius Zorba, a po romanu je snimljen i film u kome je igrao glumac grčkog porekla Entoni Kvin.

GLAVNI GRAD KATERINI

Regija Pieria je ono što se zaista smatra centralnom Makedonijom, i to je najveća i najrazvijenija provincija u Olimpskoj regiji. Administrativni centar ove regije je grad Katerini.

Grad je ime dobio po svetici Katerini iz Aleksandrije, a ovaj grad je u pobratimskom odnosu sa srpskim gradom Čačkom.

Našim turistima Katerini je pre svega poznat kao šoping centar, naročito za sve one koji letuju u mestima kao što su Paralija, Leptokarija i slično.

Grad Katerini je samo na 6 kilometara od mora, i Paralija mu je najbliže letovalište. S obzirom da je Paralija udaljena samo 6 kilometara od Katerini, smatra se da je to jedna od tri najbliže plaže. Druge dve plaže u blizini Katerinija su Korinos i Olimpiani.

U Kateriniju živi oko 83.000 stanovnika i veći deo njih radi u turističkoj branši. Ovaj grad poznat je po izuzetno gostoprimljivim i ljubaznim meštanima, kao i po lepo uredjenoj pešačkoj zoni sa mnogobrojnim manjim ili većim lokalima.

Takodje, ovde se može naći i veliki broj butika, a cene su vrlo često znatno niže nego u obližnjoj Paraliji.

Ono što je zanimljivo je da grad Katerini je u poslednjih nekoliko godina počeo intenzivni razvoj zimskog turizma, a sve to zahvaljujući neposrednoj blizini Elatochori ski rizortu na planini Olimp.

LETUJTE U OLIMPSKOJ REGIJI

Turistička agencija Hellena Travel u ponudi za letovanja na Olimpskoj regiji ima smeštaj u sjajnim vilama sa apartmanskim i studio smeštajem. Dugogodišnje uspešno poslovanje i na desetine hiljada zadovoljnih putnika govore o kvalitetu naših usluga.

Olimpska rivijera je zaista savršena destinacija za letovanje za sve turiste i putnike i sa najistančanijim ukusom. Vesele atmosfere i prirodne lepote živopisnih grčkih predela, kristalno čista voda i srdačnost domaćina, učiniće da vam letovanje na Olimpskoj rivijeri ostane u najlepšem sećanju.

Scroll to Top