Nei Pori, primorsko selo, predstavlja jedno od najpoznatijih letovališta u Grčkoj u Centralnoj Makedoniji u oblasti Pijerija. Prefekturu Pijerija prvi su naselili Tračani iz plemena Pijeri, po njima je ova grčka prefektura i dobila ime. Pošto se prefektura nalazi na glavnom putu od Soluna ka Atini to je doprinelo i njenom ubrzanom razvoju, a to se ogleda najviše u dve privredne grane turizmu i poljoprivredi.

Nei Pori je smešten ispod Olimpa, a od makedonske granice je udaljen 160 km i samo 43 kilometara južno od središta upravnog okruga Katerinija. Izvorno naselje “Stari Pori” se nalazi nekoliko kilometara od obale u brdu. Na par kilometara severno od Nei Porija nalazi se poznato letovalište Platamon, preciznije na južnom delu močvare koja nastaje od severne delte reke Pinios.

Karakteristike letovališta Nei Pori su jako široka i dugačka peščana plaža, kao i biserno čisto more, parkovi, ukusno opremljeni kafići, taverne, poslastičarnice i široki trgovi. Nei Pori sa svojim širokim ulicama, predivno uredjenim trgovima i brojnim igralištima za decu je idealno mesto za porodično letovanje.

Nei PoriU samom centru Nei Porija smeštena je crkva koja je posvećena Svetoj Marini, a blizu nje je još nekoliko crkava: crkva Svetog Trojstva, crkva Sv. proroka Ilije, crkva Svetih Apostola i crkva Svete Paraskeve. Osim pomenutih tu su još i crkva Svetog Dimitrija i crkva Sv. Nikole. U okolini su smeštena i važna arheološka nalazišta.

Nei Pori je osnovan 1976. godine i izgradjen je prema urbanističkom planu, pa zato su ulice komotne, široke sa prostranim trgovima. Turizam je osnovna delatnost kojom se bavi stanovništvo. U selu postoji niz objekata kao što su osnovna škola, kulturni centar, dva fudbalska igrališta, ambulanta, kao i raskošni hoteli i apartmani.

PARALIJA, LEPTOKARIJA I NEI PORI

PARALIA 2019 Paralia – Vila Valentina LEPTOKARIA 2019 Leptokaria – Hotel Ahilion Leptokaria – Vila Dimitris Leptokaria – Vila Jorgos Leptokaria – Vila Nikos Leptokaria – Vila Vasiliki NEI PORI 2019 Nei Pori – Vila Atos Nei Pori – Vila …