Nei Pori, primorsko selo, predstavlja jedno od najpoznatijih letovališta u Grčkoj u Centralnoj Makedoniji u oblasti Pijerija. Prefekturu Pijerija prvi su naselili Tračani iz plemena Pijeri, po kojima je prefektura i dobila ime. Brzi razvoj ove prefekture omogućio je i njen položaj na glavnom putu od Soluna ka Atini, a to se ogleda najviše u dve privredne grane turizmu i poljoprivredi.

Nei Pori je smešten ispod Olimpa, a od makedonske granice je udaljen 160 km a udaljenost od središta upravnog okruga Katerini iznosi samo 43 kilometra. Originalno naselje “Stari Pori” je od obale udaljeno par kilometara i nalazi se u brdu. Severno od Nei Porija udaljeno svega nekoliko kilometara je popularno letovalište Platamon, i to na južnom delu močvare koju stvara severna delta reke Pinios.

Nei Pori 2019Vrlo široka i duga peščana plaža karakteriše ovo letovalište, kao i biserno čisto more, parkovi, ukusno opremljeni kafići, taverne, poslastičarnice i široki trgovi. Sa svojim veoma širokim ulicama, predivno uredjenim trgovima i brojnim igralištima za decu je idealno mesto za porodično letovanje.

Crkva Svete Marine se nalazi u samom centru Nei Porija, još nekoliko njih se nalazi u blizini: crkva Svetog proroka Ilije, crkva Svete Paraskeve, crkva Svetog Trojstva i crkva Svetih Apostola. Vredne pomena su i crkva Svetog Nikole i crkva Sv. Dimitrija. Značajna arheološka nalazišta se nalaze u okolini mesta.

1976. godine je Nei Pori osnovan, a gradnja je izvedena prema urbanističkom planu, pa ima prostrane trgove i široke ulice. Turizam je osnovna delatnost kojom se bavi stanovništvo. U ovom selu se nalazi osnovna škola, ambulanta, kulturni centar, dva fudbalska terena te luksuzni apartmani i hoteli.

PARALIJA, LEPTOKARIJA I NEI PORI

PARALIA 2019 Paralia – Vila Valentina LEPTOKARIA 2019 Leptokaria – Hotel Ahilion Leptokaria – Vila Dimitris Leptokaria – Vila Jorgos Leptokaria – Vila Nikos Leptokaria – Vila Vasiliki NEI PORI 2019 Nei Pori – Vila Atos Nei Pori – Vila …