TASOS 2019


Vila Lampiris

Vila Suzana

Vila Maria

Vila Rena Lena


TASOS

Duž obale Tasosa postoje brojni rtovi, kao isturene, povišene tačke koje zalaze duboko u more (Salonikos, Gramvuza, Kefalas, Diaporos, Baburas, Pakis i drugi). Upravo zbog toga Tasos je poznat po velikom broju dostupnih vidikovaca koje ćete primetiti dok se krećete u krug po ostrvu. Vrlo često vidikovci su uredjeni kao asfaltna proširenja na putu, sa karakterističnom zidanom, kućicom okruglog oblika, stolom i klupama za sedenje unutar nje kao i kante za otpatke. Sa ovih vidikovaca pruža se pogled koji oduzima dah i koji prosto mami da bude ovekovečen objektivom foto-aparata ili kamere ili barem zabeležen duboko u našem sećanju..

Obala Tasosa, gotovo celom dužinom, je izuzetno blaga i dostupna. To je razlog zašto na ostrvu postoji blizu 70 potpuno ili delimično uredjenih plaža i još veliki broj malih, polu divljih ili divljih uvala. Ovde ima svih tipova plaža, od onih sa skroz sitnim, kao puder sitnim peskom zlatnožute, sivkaste ili čak bele boje, preko onih sa fino granuliranim šljunkom kao i one sa malo krupnijim šljunkom, oblucima ili belim mermernim kamenčićima, do onih sa glatkim ili oštrijim stenama.

Na Tasosu, mnogo češće su plaže bez prirodne hladovine, mada ima i onih sa debelom hladovinom, specijalno na severnoj strani ostrva. tu je i nekolicina plaža na kojima se redovno javljaju talasi i koje su naročito omiljene kod mladje populacije. Na tasosu svako će za sebe pronaći jednu ili više plaža koja mu se svidja i bukvalno svakog dana svog letovanja će moći da uživa na potpuno različitim plažama, s obzirom da pri prvoj poseti ostrvu neće stići da isproba ni najmanji deo njih, a svakako neće otkriti ni sva blaga Tasosa, pa će morati da se vrati barem još par puta.

Najpoznatije imenovane plaže, idući od Limenasa zapadnom stranom, zatim ka jugu, odmah zatim u krug istočnom stranom ponovo do Limenasa, su: Limanaki, Vurnelis, Tarzanas, Nisteri, Glifada, Papalimani, Glikadi, Glifoneri, Pahis, Rahoni, Skala Prinos/Dasilio, Skala Sotiros, Skala Kaliraki, Platanas, gradska plažica u Skali Maries, Atspas (Acpas ili Šećerna plaža), Tripiti, Stelakis, gradska plaža u Limenariji, Metalia, Pefkari, Potos, San Antonio, Roso Gremos, Notos, Psiliamos, Astris, Livadi, Thimonia, Kekes, Aliki, Paradise, Skala Potamia, Golden beach, Vati, Saliara ili Mermerna plaža, Makriamos i Karnadjo.

Na svim plažama Tasosa more je izuzetno čisto, bistro i prozirno do samog dna. Kao očigledan dokaz o zadovoljavanju strogih ekoloških i drugih standarda, čak 4 plaže su dobile Plavu zastavu, radi se o : Makriamos, Golden beach, gradskoj plaži u Limenasu, pored stare luke (tzv. Limanaki) i Pefkari.

, , , , , , , , , , ,