PARALIA LETO 2019

vila valentina
Paralia – Vila Valentina

Paralia u svojoj ponudi ima sve što vam je potrebno za dobar provod i ugodno letovanje. Nude vam se mnogobrojni kafići, restorani, noćni lokali, diskoteke i prodavnice, naravno tu su veličanstvena priroda, fantastična plaža i nezaboravno lepo more. Paralia nudi apsolutno sve što je potrebno da bi imali lepo proveden letnji odmor, uprkos tome koliko ste specifični i koliko su vam kriterijumi po pitanju odmora visoki.

Paralia važi za mesto gde je noćni provod veličanstven, te je zbog toga ovo letovalište stecište cele Olimpijske rivijere, ali svakako i mnoštva turista iz čitave severne Grčke. Paralia je raj za ljubitelje noćnog života sa nekoliko ogromnih diskoteka u kojima provod traje sve do ranog jutra.

Plaža je predivna prekrivena peskom a s obzirom da se plićak prostire i do 50 metara od obale, kupalište je pogodno za neplivače i malu decu. Gužva na plaži je u sezoni po nekada malo veća, medjutim i to se da prevazići, tako što ćete se prošetati oko 200 do 300 metara dalje od središta plaže, koje je uvek natrpano turistima. Taj deo plaže je većinom zauzet turistima iz Srbije, dok Grci i turisti iz Zapadne Evrope idu na malo udaljenije delove plaže, na prvom mestu što se tamo nalazi veliki broj beach-barova.

Paralia je relativno veliko letovalište, izuzetno veliki broj ljudi iz Srbije dolazi ovde, pa su se vlasnici nekih butika i prodavnica odlučili da za prodavce uzmu ljude iz Srbije ili Grke koji govore srpski jezik. Ponuda novčanika, kožnih torbi, satova, marama i drugog jr na veoma visokom nivou. Takodje možete kupiti i značajno dobre kožne jakne, ali nemojte nikako zaboraviti da se cenjkate.

PARALIA – OSNOVNI PODACI

Paralia je letovalište koje se nalazi podno Olimpa, koja je i najviša grčka planina, i ovo letovalište jedno je od verovatno najpopularnijih mesta za letovanje u oblasti Pieri. Paralia je poznata po tome što u ponudi za letovanje mnogo toga nudi svima onima koji žele malo dinamičnije letovanje i provod, kao i noćne izlaske i bogati noćni život. Tu je veliki broj noćnih klubova, barova, restorana, hotela i taverni, a sve to može omogućiti svim ovde dobru zabavu kako tokom dana, tako i tokom večeri sve do kasno u noć.

Paralia je udaljena oko 60 km od grada Soluna, a od letovališta Nei Pori i Leptokarije nalazi se svega na oko 30 km. Takodje, Paralia je na svega 6 kilometara udaljena od mesta Katerini, poznatog trgovačkog centra u severnoj Grčkoj.

Mesto Paralia nalazi se u istočnom delu grčke oblasti Pieri, a sedište opštine nalazi se u Kalitei. Ovo letovalište po zadnjem popisu sprovedenom 2011. godine imalo je tada 1.124 stanovnika, a ukupno cela opština Paralia ima 6.803 stanovnika. U toku cele godine poljoprivreda je primearna delatnost koja dominira u Paraliji, ali definitivno i u celoj ovoj oblasti, dok u letnjim mesecima je turizam nešto što ima veliki privredni značaj u ovom delu Grčke. Što se transporta tiče, železnička stanica se nalaze u gradu Katerini na samo 6 km od Paralie, a u Kateriniju se nalazi i gradska bolnica.

Paralia ima klimu koja je izuzetna prijatna zbog obližnje planine Olimp. Bez obzira koliko je vazduh na obali mora topao, sa Olimpa neprekidno duva vetrić koji prija i rashladjuje. U Paraliji se može naći mnogo opcija po pitanju izleta i ekskurzija, a to vam daje mogućnost da odete i vidite mnogobrojne atrakcije vezane za kulturnu i istorijsku zaostavštinu koje Grčka ima. Tu ćemo spomenuti samo nekoliko: planina Olimp, Manastir Meteori, Solunsko groblje kao i mnogo toga još. Istočno od Paralie je zaliv Thermian, a neverovatno lepe peščane plaže i predivno čisto more je ono po čemu je cela ova oblast nadaleko poznata.

, , , , , , , ,