HALKIDIKI APARTMANI LETO 2019

polihrono%20grcka%20halkidiki%20%20letovanje%202011

Polihrono Leto 2019

pefkohori grcka letovanje 2011

Pefkohori Leto 2019

sitonija sarti halkidiki letovanje grcka 2011 kalitea

Hanioti Leto 2019

sitonija sarti halkidiki letovanje grcka 2011

Sarti Leto 2019

Na jugoistoku centralnog dela provincije Makedonije, jugoistočno od najvećeg grada i prestonice severne Grčke – Soluna, nalazi se Halkidiki, veliko poluostrvo sa površinom od 2.886 km2. U južnoj polovini poluostrvo, obrazuju se još 3 manja poluostrva koji zbog izduženog oblika podsećaju na “3 prsta” (ili kako to grci kažu “3 noge”), gledajući od zapada ka istoku, imena su im: Kasandra (Kassandra), Sitonija (Sithonia) i Atos – Sveta Gora (Athos).

Populacija poluostrva koje je administrativno podeljeno na 14 opština, iznosi oko 80.000 stanovnika, sa glavnim gradom Poligirosom, u centralnom delu Halkidikija. Stanovnici poluostrva uglavnom se bave ribarenjem i poljoprivredom, za vreme letnje sezone osnovna delatnost stanovništva se svodi na turizam. Baš kao i u ostalim delovima Grčke, i na Halkidikiju su najpoznatiji produkti vina, med, masline i maslinovo ulje.

Pored izuzetno lepe prirode koju sačinjavaju preko 500 km peščanih plaža i uvala, Halkidiki je isto tako izuzetno pošumljen deo Grčke. osim borovih šuma, najčešća vegetacija koja se uzgaja na Halkidikiju su masline, vinogradi i naravno žito. Navodno da baš zbog činjenice da Halkidikijem ne teče ni jedna reka, pa nema ušća u more koje bi stvorilo mulj, učinila da je ovde morska voda azurno plava i kristalno čista. Čak 41 plaža duž obale je nagradjena priznanjem “plava zastavica” – najvišom ocenom kojom EU rangira dostignuti nivo čistoće i uredjenosti plaža.

Klima na Halidikiju je u najvećoj meri blaga mediteranska, sa kišovitim zimama i često izuzetno toplim letima – 300 sunčanih dana, ili čak 3.000 sunčanih sati godišnje. Na severnom, kopnenom delu koji je brdovit je nešto hladnija klima. Prosečna zimska temperatura iznosi od 3,5° do 19° u najhladnijim mesecima: decembru i februaru, do maksimalnih 23° do 34° u letnjim mesecima – julu i avgustu. U kopnenom delu Halkidikija se može desiti da temperatura padne ispod nule, ali to se dešava veoma retko.

, , , , , , , , , ,