HALKIDIKI 2019 APARTMANI

polihrono%20grcka%20halkidiki%20%20letovanje%202011

Polihrono Leto 2019

pefkohori grcka letovanje 2011

Pefkohori Leto 2019

sitonija sarti halkidiki letovanje grcka 2011 kalitea

Hanioti Leto 2019

sitonija sarti halkidiki letovanje grcka 2011

Sarti Leto 2019

Na jugo-istočnoj strani centralnog dela grčke oblasti Makedonije, jugoistočno od prestonice severne Grčke – Soluna, smešteno je veliko poluostrvo Halkidiki, čija površina iznosi 2.886 km2. Na svom južnom delu, obrazuju se još 3 manja poluostrva koji zbog izduženog oblika podsećaju na “3 prsta”, a gledajući s leva na desno, njihova imena su: Kasandra (Kassandra), Sitonija (Sithonia) i Atos – Sveta Gora (Athos).

Populacija poluostrva koje je administrativno podeljeno na 14 opština, iznosi oko 80.000 stanovnika, a u samom središtu poluostrva se nalazi glavni grad Poligiros. Glavna privredna delatnost stanovnika poluostrva je ribarenje i poljoprivreda, za vreme letnje sezone osnovna delatnost stanovništva se svodi na turizam. Slično ostatku Grčke, i na Halkidikiju glavni proizvodi su maslinovo ulje, med, masline i vina.

Osim lepe prirode koju čini više od 500 km peščanih plaža i uvala, Halkidiki spada u pošumljenije delove Grčke. Ako izuzmemo borove šume, najčešći zasadi koji se uzgajaju na Halkidikiju su masline, vinogradi i žito. Kažu da je činjenica da Halkidikijem ne teče ni jedna reka, te nema ni ušća u more, pa se ne stvara mulj, doprinela da je morska voda oko njegovih obala kristalno čista i prelepe plave boje. Na obali postoji 41 plaža koja je označena “Plavom Zastavicom” – najvišom ocenom kojom EU rangira dostignuti nivo čistoće i uredjenosti.

Halkidiki ima uglavnom blagu mediteransku klimu, sa kišovitim zimama i često izuzetno toplim letima – 300 sunčanih dana, ili 3.000 sunčanih sati godišnje. Na severnom, kopnenom delu koji je brdovit je nešto hladnija klima. Zimska temperatura u proseku se kreće od 3,5° pa do 19° u mesecima kada je najhladnije – decembru i februaru, do najviših od 23° do 34° tokom jula i avgusta. Temperature ispod nule su veoma retke i moguće su samo u kopnenom delu Halkidikija.

, , , , , , , , , , ,